İlköğretim altıncı sınıf fen bilgisi dersinde aktif öğrenme yaklaşımını kullanmanın akademik başarı, tutum ve kalıcılık üzerine etkisi
The effect of using active learning approach in primary school sixth grade science course on academic achievement, attitude and retention of learning
  1. Tez No: 205749
  2. Yazar: MERYEM NUR AYDEDE
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. FATİH MATYAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif öğrenme yaklaşımı, öğretmen merkezli geleneksel öğretim, Fen Bilgisi öğretimi, Fen Bilgisi dersine yönelik tutum, başarı, kalıcılık
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Bu çalışmada, aktif öğrenme yaklaşımı doğrultusunda düzenlenen öğretiminilköğretim 6. sınıf öğrencilerinin Fen Bilgisi dersindeki akademik başarılarına, FenBilgisi dersine yönelik tutumlarına ve öğrendikleri bilgilerin kalıcılığına etkisi olupolmadığı araştırılmıştır.Araştırma 2005-2006 öğretim yılının güz yarıyılında, Adana ili Seyhan ilçesindebulunan bir resmi ilköğretim okulunda gerçekleştirilmiştir. Deney grubunda 34, kontrolgrubunda 32 öğrenci olmak üzere toplam 66 öğrenci çalışma grubunda yer almıştır.Çalışma oniki hafta sürmüştür. Gruplar öğrencilerin hazırbulunuşluk düzeyleri ve FenBilgisi dersine yönelik öntest tutum ölçeği puanlarına göre eşitlenmiştir. Dersler deneygrubunda aktif öğrenme yaklaşımına, kontrol grubunda ise öğretmen merkezligeleneksel öğretime göre hazırlanan ders planları ile gerçekleştirilmiştir. Deney vekontrol gruplarına ?Fen Bilgisi başarı testi?, ?Fen Bilgisi tutum ölçeği? öntest ve sontestolarak kullanılmış, öğrenilen bilgilerin kalıcılığını belirlemek için ise başarı testi,sontest uygulamasından 4 hafta sonra yeniden uygulanmıştır.Araştırma süresince başarı testi ve tutum ölçeğinden elde edilen verilerin, aritmetikortalama ve standart sapma değerleri betimsel olarak verildikten sonra, kovaryansanalizleri yapılmıştır.Sonuç olarak Fen Bilgisi başarı testi sontest puanları açısından, aktif öğrenmeyaklaşımının uygulandığı deney grubunun başarı sontest puanlarının aritmetikortalaması öğretmen merkezli geleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubununbaşarı sontest puanlarından çok az yüksek olmasına karşın deney grubu lehine anlamlıfarklılık bulunmuştur. Bu farklılıklar ile aktif öğrenme yaklaşımının öğrencilerin FenBilgisi dersine ilişkin başarıları üzerinde öğretmen merkezli geleneksel öğretime göredaha etkili olduğu belirlenmiştir.Aktif öğrenme yaklaşımının uygulandığı deney grubu ile öğretmen merkezligeleneksel öğretimin uygulandığı kontrol grubu öğrencilerinin Fen Bilgisi dersi tutumölçeğinden almış oldukları sontest puanları arasında deney grubu lehine istatistikselolarak anlamlı farklılık bulunduğundan tutum ölçeği sontest puanları açısından, aktiföğrenme yaklaşımlı öğretimin Fen Bilgisi dersine yönelik tutum üzerinde öğretmenmerkezli geleneksel öğretime göre daha etkili olduğu söylenebilir.Deney ve kontrol grupları öğrenilen bilgilerin kalıcılığı açısından incelendiğinde isedeney grubunda bulunan öğrencilerin kalıcılık puanlarının kontrol grubunda bulunanöğrencilerin kalıcılık puanlarından oldukça yüksek olduğu bulunmuştur. Yapılanistatistiksel analizler sonucunda son test puanları açısından aktif öğrenme yaklaşımınınuygulandığı deney grubu lehine anlamlı farklılık bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, a search is made to find out whether using the active learningapproach has any effects on the academic succes of 6th class primary school students,on their attitudes to Science lesson or on the retention of learning they have acquired.The study was implemented in a state-run primary school in Seyhan, Adana inautumn semester of 2005-2006. 66 students participated in the student study group inall, consisting 34 students in the experimental group and 32 students in the controlgroup. The study lasted 12 weeks. The groups were balanced and equalized according tothe disposition levels of the students and their pretest attitude scale grades towardsscience lesson. The lessons were performed according to the active learning approach inthe experimental group and according to lesson plans complying with the traditionalteacher-centered approach in the control group. In order to determine the retention ofthe acquired knowledge, ?science achievement test? and ?science attitude scale? areused as protest and posttest for the experimental and control groups and theachievement test used again 4 weeks after the posttest.After the arithmetical averages and standard deviations are given descriptivelywhich data obtained from the achievement test and attitude scale during the search, wasexposed to covariance analysis.As a result, although the arithmetical average of the achievement grades of theexperimental group was slightly more than the average of the control group, significantdifferences were found supporting the experimental group. Through these differences, itwas determined that the active learning approach is more effective on the success of thestudents about science lesson than the teacher-centered traditional method.While getting posttest scores, active teaching approach was applied to theexperimental group and teacher-centered traditional teaching method was applied to thecontrol group. According to these posttest grades obtained science lesson attitude scalethere were statistically significant differences supporting the experimental group.Concluding from the attitude scale posttest scores, it was observed that active teachingapproach is more effective on the attitude towards the science lesson than the teacher-centered traditional method.As experimental and the control groups analysed regarding the retention of theacquired knowledge, the retention grade of the students in the experimental group wasquite higher than the retention of learning grade of the students in the control group. Atthe end of the statistical analyses, significant difference was found depending on thepost test grades which support the experimental group.Key Words : Active learning approach, teacher centered tradational teaching, scienceteaching, academic achievement, attitudes towards to science course, achievement,retention of learning