Tadocta uygulanan bilgisayar destekli eğitim modüllerinin Keller ve Burkman tarafından geliştirilen motivasyon ilkeleri temelinde degerlendirilmesi Ankara ilinde bir çalısma
The evaluation of computer based instruction modules carried out in tadoc, based on motivation principles brought up by Keller and Burkman
- Tez No: 205747
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. OĞUZ KUTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Eğitim ve Öğretim, Computer Engineering and Computer Science and Control, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Öğretim, Ders Yazılımları, Motivasyon, Hizmet- çi Eğitim, Polis Eğitimi, Computer Based Instruction, Courseware, Motivation, n-serviceTraining, Police Training
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 68
Özet
Ders Yazılımları (Courseware) Bilgisayar Destekli Öğretimde bilgisayar veöğrenci etkileşiminde bilgisayarın hangi etkinlikleri ne zaman hangi sıra ile ve neşekilde yapacağını, öğrencinin anlayacağı formatta açıklayan eğitimsel ürünlerdir.Ancak bu ürünlerin kalitesi bir taraftan bilgisayar uzmanlarının diğer taraftanise, konu uzmanlarının işbirliğiyle sağlanabilir. Başka bir anlatımla bu konuda FenBilimcileriyle Sosyal Bilimcilerin ortak çalışmaları kalitenin sağlanmasında en önemlifaktördür.Bu araştırmada, Kısaca TADOC olarak bilinen ?Türkiye UluslararasıUyuşturucu ve Organize Suçlarla Mücadele Akademisi?ndeki Hizmet-içi Eğitimfaaliyetlerinde kullanılan ders yazılımları, Keller ve Burgman tarafından geliştirilen?Öğretimde Mesaj Tasarımı ile lgili Motivasyon lkeleri? temelinde incelenmiştir.Geliştirilen Anketler Ankara'da Hizmet- çi Eğitim alan 100 emniyet personeli ile Ç.Ü.Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü ile Adana MeslekYüksek Okulu'nda görevli 9 konu alanı uzmanına uygulanan anketle Betimsel TaramaModelinde gerçekleştirilen araştırmada, genel olarak yazılımların ?MerakUyandırıcılığı, Gereksinim Oluşturma, Zorluk Düzeyi, Olumlu Sonuç ve Etkileri,Motive Edici Biçimsel Özellikleri? konularında sorulan sorulara genelde yazılımın builkeler açısından ?iyi? düzeyde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Courseware are the instructional products which reveal when, how and in whichorder the computers are going to do the activities during the computer based instruction.However, the quality of these products can only be a result of cooperation ofcomputer experts and instruction experts. In other word, the cooperation ofexperimental scientists and social scientists on this subject is the most important agentto ensure the quality.In this research, the courseware used in in-service instructional activities inTADOC (Turkish Academy Against Drug and Organised Crime), are evaluated basedon ?the mativation principles related with message conception in instruction? whichbrought up by Keller and Burgman. The survey papers are filled out by 100 policeofficers who joined in-service training activities in Ankara and 9 expert instrustors fromÇukurova University Education Faculty Computer and Instructional TechnologiesDepartmant. As a result it was found out that, these courseware have a good level aboutimproving interest, hardness level, forming necessity, possitive results and effects andmotivational features.