Davranım bozukluğu tanısı alan ilköğretim öğrencilerine okullarda sunulan danışmanlık hizmetlerinin incelenmesi
Study of counseling services performed in the primary school to school students diagnosod as having conduct disorder
- Tez No: 205780
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SABAHATTİN ÇAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Davranım Bozukluğu, İlköğretim, Danışman, Conduct Disorder, Primary School, Counselor
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma, psikolojik danışmanların davranım bozukluğu olan ilköğretimöğrencilerine psikolojik yardım sunarken izledikleri danışma süreci ve buna bağlıolarak, Rehberlik Araştırma Merkezi (RAM), psikiyatri servisleri, ilgili öğretmenler veaileler ile yaptıkları işbirliğini incelemeye yönelik bir araştırmadır.Çalışma grubunu, 2004-2005 eğitim ve öğretim yılında Adana ili merkezSeyhan ve Yüreğir ilçeleri sınırlarında bulunan 22 ilköğretim okuluna devam eden,Rehberlik Araştırma Merkezi ve sağlık kuruluşlarında, son bir yıl içinde davranımbozukluğu tanısı alan 52 ilköğretim öğrencisinin bulunduğu okullarda görev yapan 22okul danışmanı oluşturmaktadır. Araştırma için gerekli olan veriler nitel araştırmayöntemlerinden görüşme tekniği kullanılarak toplanmıştır. Görüşme araştırmacıtarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarakgerçekleştirilmiştir.Verilerin içerik analizi ile çözümlenmesi sonucunda okul danışmanlarınındavranım bozukluğu olan öğrencileri ilk öğrenme kaynaklarının genellikle öğretmenlerve aileler olduğu, danışmanların bu öğrencilerin niteliksel ve niceliksel özellikleri ileilgili yeterli bilgiye sahip olmadıkları görülmüştür.Okul danışmanları, davranım bozukluğu tanısını düşündüren ancak tanı vetedavi amacıyla sağlık kuruluşlarından yararlanmayan çok sayıda öğrenci olduğunu dabildirmişlerdir. Ancak bu öğrencilerin sayıları hakkında net bilgiye sahip olmadıklarıgörülmüştür.Danışmanların, araştırmacı tarafından sağlık kuruluşlarından davranımbozukluğu tanısı aldığı tespit edilen öğrencilerin ancak 1/3'ünü ilgili kuruluşlarayönlendirdikleri, 1/3'ünün aileleri tarafından bu kuruluşlara götürüldüğünü bildikleri vebu öğrencileri danışmanlık açısından izledikleri, kalan yaklaşık 1/3 ile ilgili bilgilerininolmadığı belirlenmiştir.Danışmanlar sağlık kuruluşlarında davranım bozukluğu tanısı alan öğrencilerekonan tanıyı uygunluk açısından değerlendirirken, bu tanıların bir kısmı için uygun birtanı olduğunu belirtmelerine karşılık bir kısmı için ise uygun bir tanı olmadığınıvurgulamışlardır.Danışmanların davranım bozukluğu olan öğrencilere doğrudan sunduklarıhizmetlerin bireysel görüşme, gözlem ve izleme çalışmaları ve yönlendirme hizmetleriolduğu bulunmuştur.İşbirliği açısından bakıldığında; okul danışmanlarının genel olarak sağlıkkuruluşları ile işbirliği yapamadıkları saptanmıştır.Okul danışmanlarının davranım bozukluğu olan öğrencilerin ailelerine yönelik;bireysel görüşme, bilgilendirme, çocukları ile ilgili sağlık kuruluşlarına yönlendirme,seminer çalışmaları ve ev ziyaretleri gibi işbirliğine dayalı hizmetler sunduklarıgörülmüştür.Danışmanların öğretmenlerle genelde işbirliği yaptıkları ancak bu işbirliğininistenen düzeyde olmadığı bulunmuştur. Davranım bozukluğu tanısı alan öğrencilerleilgili okul idaresi ile yapılan işbirliğinin ise danışmanlar tarafından yeterli bulunmadığıtespit edilmiştir.Danışmanların belediyeler, kültür il müdürlükleri, gençlik ve spor il müdürlüğügibi kurumlardan davranım bozukluğu tanısı alan öğrencilerin yararlanmaları açısındanişbirliği yapamadıkları da görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This study aimed to investigate counseling period followed by psychologicalcounselors for affering psychologic aid to primary school students who have conductdisorder and cooperation of psychological counselors with families, Guidance ResearchCenter, psychiatry services and related teachers.This working group included 22 school counselors working in primary schoolswhich have 52 students taken conduct disorder diagonsis by the health centers andGuidance Research Centre during the one year. Essentional datas fort he study werecollected by discussion technique which is kind of qualitative researc methods.At the consequence of the content analysis of the datas, generally teachers andfamilies are seen as the first learning source by the school counselors who have conductdisordered students. On the other hand, ıt is seen that these families and teachers don?tpassess enaught information about qualitatives and guantitative features of theirchildren.School counselors reported that there are a lot of student who make counselorsthought having conduct disorder don?t utilize from health centers for diagnosis andtreatment. However; it is seen that there is not a clear information about these student?snumber in school counselors? hands.It is determined that just 1/3 of the students diagnosed as having conductdisorder were guided by the counselors. 1/3 of them were led to observed these studentsaspect of counseling. About remained 1/3 of the students counselors didn?t have anyinformation.While counselors evaluate conduct disorder diagnosis given to the students bythe health centers from the point of view of suitability, they reported that some of thesediagnoses were appropriate but some of them were inappropriate for these students.It is faund that individual interview, observation and following studies andcollimation (guiding) services were affered directly by the counselors to conductdisordered students.As it is looked around the cooperation, ıt is determined that school counselorsgenerally don?t collaborate with health intitutions.It is seen that school counselors affered services based on cooperation withtamilien having conduct disordered students. Individual interview, acquainting offamilies, collimation of children to related health institutions, seminar studies and homevisits. Were some of these services.It is determined that counselors generally collaborate with teachers but thiscooperation is not required level. Concerning with students diagnosed as havingconduct disorder, cooperation with school administration is not found sufficient by thecounselors.It is seen that counselors doesn?t cooperate with institutions like municipalities,culture directorships of country and the youth and sports directorships of country formaking use of students diagnosed as having conduct disorder.