Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede dikey denetim yöntemi
The vertical audit method to struggle with informal economy
- Tez No: 205792
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. KERAMETTİN TEZCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Kayıtdışı Ekonomi, Denetim, Vatandaşlık, Muafiyet, İstisna, Dikey Denetim, Informal Economy, Audit, Citizenship, Exemption, Exception, Vertical Audit
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 148
Özet
Kayıtdışı ekonomi, Gayri Safi Milli Hasıla hesapları içerisinde görünmeyenekonomik faaliyetler olarak tanımlanmaktadır. Kayıtdışı ekonomik faaliyetler ahlakiolmamak, nakit olmak ve istatistiksel olarak ölçülememek gibi özelliklere sahiptir.Yasadışı ekonomik faaliyetler, yarı kayıtlı ekonomik faaliyetler ve hiç kayıt altınaalınmamış ekonomik faaliyetler kayıtdışı ekonominin unsurlarıdır. Hükümetleraçısından en önemli unsur yarı kayıtlı ekonomik faaliyetlerdir. Çünkü bu grupta yer alanfaaliyetler kayıtlı ekonominin unsurları tarafından gerçekleştirilmektedir.Kayıtdışı ekonominin nedenleri mali, ekonomik ve siyasal nedenler olaraksayılmaktadır. Kayıtdışı ekonomi ile mücadelede denetimin etkinliği önem arzetmektedir. Etkin bir vergi denetim yapısı ve vatandaşlık bilincinin birlikteliğikayıtdışılığı önleyeceği gibi, mükellef uyumu sağlanmalı, muafiyet ve istisnalarındaraltılması gerekmektedir.Sonuç itibariyle yapılması gereken mali revizyon, etkin bir denetimmekanizması ve en önemlisi vergi bilincinin oluşturulmasıdır.
Özet (Çeviri)
Informal economy is defined to invisible economic activities in Gross NationalProduct. İnformal economic activities have got some properties. For instance, not moralactivities, cash activities and not evaluate activities. Half registered economic activities,illegal economic activities and never registered economic activities are elements ofinformal economy. Half registered economic activities are very important forgovernment because in this group activities are happened by registered economicactivities.Informal economic activities are happened by some reasons. For instance,financial problems, economic problems and political problems. Audit efficiency isimportant to struggle informal economy. Structure of effective tax auditing andaccompany citizen coincious prevent informal economy. In addition existingexemptions and exceptions must be again taked into consideration.Finally, financial revision, efficient audit system and to be constituted to taxshipconscious are important things have to do.