Kaza ve kader ile ilgili hadislerin incelenmesi
Investigating hadiths about fate and qada
  1. Tez No: 205791
  2. Yazar: İBRAHİM CİVELEK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. ALİ OSMAN ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Kader, Kaza, rade, Kudret, Ecel, lim, Fate, Qada, Will, Power, Death, Science
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Kader inancı imân esaslarından biridir. Bu konu slâm'dan önce de insanların zihninime gul etmi tir. Çalı mamızda öncelikli olarak kader konusunun kapsamında yer alankavramlar üzerinde durduk. Bu kavramların tahlillerinin yanında, kader hakkında mezhebleringörü lerini ve dayandıkları delilleri vermeye çalı tık. Daha sonra da kader hakkında Hz.Muhammed'den rivâyet olunan hadisleri verdik. Kaderin imânû bir mesele oldu u, dahado madan kaderin anne karnında yazıldı ı, kaderin de i meyece i, kaderi ancak duânın geriçevirece i, tedavinin kaderden oldu u gibi hadislere de indik. Bu hadislerin metin ve senedyönünden sıhhati hakkında bilgi vermeye çalı tık.
Özet (Çeviri)
Fate, is one of the principles of belief. People also, interested in this subject before theIslamic religion. In this research, firstly we pointed out some concepts which take place inthis subject. Beside the analysis of these consepts, we tried to mention about ideas of creedsand their evidences about fate. We also mentioned hadiths which include. Subjects such as;fate is a matter of belief, fate is written in mother?s uterus before man was born, fate willnever change, only pray can change fate and cure is from fate...etc. We tried to giveinformation about the truth of these hadiths according to texts and documents.