Willem de Kooning resimlerinin sanatın gerçeklikle kurduğu ilişki bağlamında incelenmesi
The analysis of Willem de Kooning paintings within the relation of art with reality
- Tez No: 205798
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Willem De Kooning, Dışavurumculuk, Kübizm, Soyut Sanat, Gerçeklik, Willem De Kooning, Ekspressionism, Cubism, Abstract Art, Reality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Yirminci yüzyılda gelişim gösteren sanat akımları, sanatçıya özgür düşünme ve dilegetirme olanakları sağlamışlardır. Dışavurumculuk, Kübizm ve Soyut Sanat buözellikleriyle incelenen akımlardır.Dışavurumculuk'la toplumun genel özellikleri duyguların öncülüğünde verilmeyeçalışılmıştır. Bu, sanatçıların özgün yaratım olanakları geliştirmelerini sağlamış, sanatçıiçinde yaşadığı toplumun özelliklerini kendine özgü plastik dille ifade etmiştir.Kübizm'le figür parçalanarak, mekan belirsizleştirilerek, üç boyutlu olanı iki boyutludüzlemde gösterme yanılsamasının kırılması sağlanmış, yeni bir gerçeklik yaratılmış vesoyutlama yolunda önemli bir adım atılmıştır.Soyut Sanat geçirdiği evrelerle, sanatta nesnel gerçekliğin sunulması anlayışınınyıkılmasını sağlamıştır. Bu yaklaşımla oluşturulan sanat ürünleri kendi gerçekliği vevarlık yorumu içinde değerlendirilmeye başlamıştır.Willem De Kooning, bu akımların özelliklerinin görülebileceği ürünler verensanatçılardan biridir. Sanatçı, soyut ve figüratif sanatın ilişkilendirilmesini sağlayantipik bir örnektir. Sanatta soyutluk-somutluk olguları güncel sanatın tartışma konularıarasında yer aldığından sanatçının ürünleri ilgi çekici olmayı sürdürmektedir. Ürünleridaha çok bu niteliğiyle değerlendirilir.
Özet (Çeviri)
The trends of art that were in progress within the 21st century provided free thought andexpression of it possible for the artist. Expressionism, Cubism and Abstract Art are ofthose trends which are examined with these characteristics.In Expressionism, the general characteristics of the society were given by the helpinghand of feeling. This led the artist to develop skills for unique creativity so that the artisthad the chance to express the common attributes of the society on his/her own words.By pulling the figure to pieces and making the place vanish, by the help of Cubism, it isachieved to correct the misinterpretation of showing three dimensional in twodimensions, a new reality is created and all that was a big step through abstraction.The idea of presenting the objective reality was collapsed within phases that AbstractArt went through. Works of art brought about by this approach were treated within theboundaries of their own reality.The artist is a typical model within the manner of relating abstract and figurative artwith each other. The events of being abstract or figurative in art take place among thesubjects of the arguments of the updated art. Thus the works of the artist have been stilpulling attention. His works are generally evaluated through this characteristic.