Preference for environmental attributes for different setting type
Farklı mekanlara göre mekan tercihlerini etkileyen özellikler
- Tez No: 205827
- Danışmanlar: DOÇ.DR. FEYZAN ERKİP
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Çevresel tercih, boş zaman mekanları ve zorunlumekanlar, estetik, fiziksel ve davranışsal faktörler, tasarım ve tasarım dışıeğitim alan öğrenciler, Environmental preference, leisure and obligatory settings, aesthetic, physical and behavioral attributes, design and non-designstudents
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
ÖZETFARKLI MEKANLARA GÖRE MEKAN TERC HLER N ETK LEYENÖZELL KLERAslı pek Çebiç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü, Yüksek LisansDanışman: Doç. Dr. Feyzan ErkipMayıs, 2007Bu çalışma, mekan tercihlerini etkileyen özellikleri ele almaktadır. Günlükyaşamda, her mekan tipinin alternatifi bulunmaktadır ve bireyler bualternatifler içerisinden seçimlerini yapmaktadır. Bu çalışmanın önceliklisorusu bireylerin bu tercihleri nasıl yaptığıdır. Bu çalışmada, farklı mekanlargenel olarak iki kategoride gruplanmıştır. lk kategori zorunlu olarakkullanılan mekanlardır ve günlük yaşamda iş ya da ihtiyaç dolayısıylakullanılan mekanları kapsamaktadır. kinci kategori boş zaman mekanlarıdırve boş zaman etkinlikleri sırasında vakit geçirilen mekanları kapsamaktadır.Çalışmanın hedefi farklı mekanlara ve mekan tiplerine göre bireylerin mekanseçimlerini etkileyen özellikleri tespit etmektir. Bu özellikler estetik, fiziksel vedavranışsal olmak üzere üç ana başlık altında toplanmıştır. Çalışmayakatılan öğrenciler Bilkent Üniversitesi ve Gazi Üniversitesi'nde tasarımeğitimi alan ve tasarım dışı bölümlerde eğitim alan öğrencilerdir.Araştırmanın bulgularına göre, kişilerin mekan seçimlerini etkileyen özelliklermekanın tipine (boş vakit/zorunlu) ve her mekanın kendi özelliğine göredeğişmektedir. Ayrıca, bireylerin cinsiyetleri ve eğitim aldıklar bölümler(tasarım/tasarım dışı) tercihlerini yaparken göz önüne aldıkları özelliklerietkilemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTENVIRONMENTAL PREFERENCE FOR DIFFERENT SETTING TYPESAslı pek ÇebiM.F.A. in Interior Architecture and Environmental DesignSupervisor: Assoc. Prof. Dr. Feyzan ErkipMay, 2007This study focuses on the attributes affecting environmental preference fordifferent settings. In everyday life, all setting types have alternatives andeach individual make preferences within those alternatives. The mainquestion of this research is how individuals make their preferences. In thisstudy, settings are grouped under two main categories. The first category isobligatory settings that involve the settings that people need or have to usedue to the necessities of daily routine. The second category is leisuresettings and involves all the settings that people use for leisure activities.The aim of this study is to identify and prioritize attributes affectingenvironmental preference according to the setting types and for eachparticular setting. The attributes are grouped under three main headings;aesthetic, physical and behavioral. The respondents are design and non-design students from the university of Bilkent and Gazi University. Theresults indicate that attributes affecting the preferences of individuals varyaccording to the setting type (leisure/obligatory) and each particular setting.In addition, individuals? gender and educational background affect theattributes considered while making preference.