Resimde çıplak gövdeyi algılama bağlamı olarak mekan
Place as a contextof impression of nude in painting
- Tez No: 205851
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çıplak, Resimde Mekân, Çıplaklık, Resimde Çıplak, ÇıplaklıkAlgısı, Nude, Place in painting, Nudity, Nudity in painting, Impression ofnudity
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Çıplak insan gövdesi ilk çağlardan bugüne kadar sanat yapıtlarına kaynaklıketmiş, hayatın değişimine koşut bir konumda insanı anlama çabasının bir öğesiolarak sanatta ifadesini bulmuştur. Dinlerin ortaya çıkışıyla birlikte çıplaklık katıkurallar çerçevesinde sınırlandırılmış, belli bir dönem sanattan uzaklaştırılmıştır.Erkek ve kadın bedenlerine yüklenen anlamlar, sanatta çıplaklığın daha çok kadınbedeni yoluyla ifade edilmesine yol açmıştır.Çıplaklık bedenin doğal hali olmaktan çıkarılmış, kültürel unsurlarınbelirlediği mekânlar ve davranış kalıpları içerisinde yeniden tanımlanmıştır. Sanattaçıplaklık kavramı, dönem dönem yasaklamalara maruz kalsa da varlığını korumuştur.Resimde çıplak insan gövdesinin temsili sanatçının gerçeklikle kurduğu ilişkibakımından önem taşımaktadır. Sanatçı, çıplak insan gövdesinin temsili yoluylaçıplaklığa dönük bakış açısını gösterme ve toplumsal gerçeklere hangi mesafededurduğunu ortaya koyma olanağı kazanır.Toplumsal yasaklamalarla karşı karşıya olan gövdenin çıplaklığı sanattameşruluk kazanır. zleyicinin çıplaklığı algılayışını yönlendiren unsurlardan biriresimde çıplağın konumlandırıldığı mekândır. Mekânın karakteri izleyicinin çıplağınasıl algılayacağını belirlemektedir. zleyici resim yoluyla bir yandan sanatçınınçıplaklığa ilişkin tavrını görür diğer yandan, çıplaklık karşısında kendisi ileyüzleşmiş olur.Mekânın karakteri izleyicinin konumlandırılmasını da etkilemektedir. zleyiciçıplaklık karşısında temsil edilen mekânın niteliğine göre gözleyen de olabilir,seyreden de.Bu çalışma, resimde çıplak gövdenin algılanışını yönlendirebilecek bir öğeolarak figür-mekân ilişkisini tartışmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Since ancient times, nude body has been became source for work of art. Nudehas found its way of expression paralleled to metamorphosis of society. Nudity haslimited by hard rules together appearance of religions and took away for a period oftime. Meanings, loaded on man and woman bodies, are caused to express nudity inart mostly by woman body.Nudity has been removed from being natural standing of body, and then againdefined in `places and behaviour models? determined by cultural elements. Althoughnudity in art exposed to prohibitions from time to time, it has preserved its being.Representation of nude body in art has an importance in point of relation which artistcontacts with reality. Artist gets freedom of indication point of view to nudity inrepresentation of nude body, and how behaves towards to social reality.Nudity of body, facing to social prohibitions, gets legality in art. `Place?,emplacement of nudity in painting, is the one factor orient the viewer?s impression ofnudity. The character of place determines how viewer perceives nudity. Both, viewersees artist?s manner belong to nudity and meets himself face to face with nudity. Thecharacter of place also affects positioning of viewer. Depending on quality of placerepresented to nudity, viewer can be observer or watcherâ¦This study comprises analyse of places which can orient the viewer?simpression of nude in art.