Fotoğraf ve resim ilişkisi bağlamında Francis Bacon ve fotoğrafın bir gerçeklik alanı olarak kullanılmasına dayalı uygulama çalısmaları
Francis Bacon with respect to the relation between photograph and painting and applied works depending on photograph as a reality area
- Tez No: 205852
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. MUSTAFA OKAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Biçim bozma, Figüratif resim, Fotoğraf, Francis Bacon, Gerçeklik, Deformation, Figurative Paint, Photograph, Francis Bacon, Reality
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim-İş Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu yüksek lisans tez çalışması fotoğraf olgusunun resim sanatı açısından anlam,önem ve kapsamını figüratif resim eğilimleri bağlamında araştırma ve araştırmasonuçları ile uyumluluk amaçlayan uygulama çalışmalarını kapsamaktadır.Yapılan çalışmalar sonucunda, her çağın gerçekliği algılama ve yorumlamabiçimlerinin, endüstriyel ve kültürel anlamdaki gelişmelerin etkisiyle belirlendiğianlaşılmaktadır. Fotoğrafın icadından sonra gerçekliği algılama, onu yorumlama veresim sanatında kullanma biçimlerinin önemli değişimlere uğradığı görülmektedir.Bu tez çalışmasında Francis Bacon'ın kimi resimleri, fotoğrafın resme dönüketkisi bakımından, gerçekliğin algılanmasını yönlendirebilecek olanakların nelerolabileceğini saptamak için bir yaklaşım yeri olarak görülmektedir.Gerçekliği fotoğraf dolayımı ile ele alan düşünme biçimini Bacon'ın resminedönük etkisi bakımından çözümlemek ve elde edilen sonuçlardan kişisel ürünleroluşturmada faydalanılabilecek bir deneyim geliştirmek bu çalışmanın amacınıbelirlemektedir.
Özet (Çeviri)
This study comprises the meaning and the scope of `photograph? with respect topainting research in point of figurative painting tendencies and, applied works aimingharmony with results of this research.After the study, it appears that the forms of understanding and interpreting thereality, in every era, are determined by the affects of industrial and culturaldevelopments. After the invention of photograph, significant transformations are seen inunderstanding the reality, interpreting of it, and using methods in painting.In this study, some Francis Bacon?s paintings are seen as `an approaching point?,in point of affect of photograph onto painting, to fix what possibilities could beorientation of understanding the reality.Analyzing the way of thinking consider the reality via photograph, from point ofview of affect on Francis Bacon?s painting and a developing an experience usingbenefiting from the results on producing individual works of art are determined the aimof this study.