Gender ideology in 6th, 7th and 8th grade coursebooks published by the Turkish Ministry of National Education
Türk Milli Eğitim Bakanlığınca yayınlanan 6., 7. ve 8. sınıf ders kitaplarında cinsiyet ideolojisi
- Tez No: 205850
- Danışmanlar: PROF.DR. HATİCE ÇUBUKÇU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Sosyoloji, Education and Training, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsiyet, Cinsiyet Rolleri, Cinsiyet Tektipleyiciliği, SöylemAnalizi, İçerik Analizi, Gender, Gender Roles, Gender Stereotyping, Discourse Analysis, Content Analysis
- Yıl: 2006
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dil kullanımının ideolojilerin iletildiği toplumsal bir süreç olduğu(Fairclough, 1998) görüşünden yola çıkan bu çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı'ncayayınlanan ve 2005-2006 Eğitim ve Öğretim yılında 6., 7. ve 8. sınıflardaokutulmakta olan İngilizce ders kitaplarında sunulan kadın ve erkek imgelerininaltında yatan cinsiyet ideolojilerini betimlemeyi amaçlamaktadır.Özellikle bu ders kitaplarının seçilmesindeki neden, bu sınıflarda okuyançocukların yaş gruplarının çocukların ergenlik dönemine girmeleriyle kritik birdönem olmasıdır (Gençay, t.y.). Ergenlik dönemi, çocukların cinsiyetkavramlarını kategorize ettikleri ve cinsiyet yapılanma sürecinden geçtikleri kritikbir dönemdir (Erdoğan, t.y.).Bu konuda batıda cinsiyet ideolojilerinin İngilizce ders kitapları yoluylailetildiğini gösteren birçok çalışma yapılmış olmasına karşın, Türkiye'de bualandaki çalışmalar oldukça kısıtlı kalmıştır.Çalışmamızda kullanılan ders kitabından hem sözel hem de görsel verilertoplanarak, bu verilere içerik analizi ve söylem analizi yapılmış ve sonuçlarniteliksel ve niceliksel olarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to investigate the gender ideology presented throughfemale and male representations in 6th, 7th and 8th grade coursebooks publishedby the Ministry of Education and taught in 2005-2006 Year of Education,considering that language use is a social process that ideologies aretransmitted (Fairclough, 1998).The reason for the investigation of these coursebooks is that the ages ofthe students of these grades constitute a critical period as children enteradolescence, a period which starts at the ages of 13-15 in Turkey (Gençay,n.d.). In this period, children categorize concepts of gender and undergo aprocess of gender construction (Erdoğan, n.d).Although there are many studies conducted in Western countries whichdemonstrate that gender ideologies are transmitted through language, studiesregarding this subject in Turkey has been limited.In this study, both verbal and visual data have been collected. ContentAnalysis and Discourse Analysis have been applied to the data and the resultshave been analyzed both qualitatively and quantitatively.