Maddenin gaz hali ünitesi için rehber materyal hazırlanması, uygulanması ve değerlendirilmesi
Preparation, application and evaluation of a new guide material for gas state of matter
  1. Tez No: 205959
  2. Yazar: DİLEK SOLAK
  3. Danışmanlar: PROF.DR. LEMAN TARHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Aktif Öğrenme, Rehber Materyal, Maddenin Gaz Hali, Kimyada Kavram Yanılgıları, Active Learning, Guide Material, Gas State of Matter, Misconceptions in Chemistry
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Fen ve Matematik Alanları Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 187
Özet
Gerçekleştirilmiş olan tez çalışmasında, lise 2 kimya dersi programında yeralan ?Maddenin Gaz Hali? Ünitesine ilişkin aktif öğrenme yöntem ve teknikleriniiçerecek şekilde hazırlanan Rehber Materyalin öğrencilerin başarılarına, hatırdatutma düzeylerine ve kimya dersine karşı tutumlarına etkisinin araştırılmasıhedeflenmiştir.Araştırmanın ilk aşamasında gerçekleştirilen literatür taramaları ışığındaöğrencilerin ?Maddenin Gaz Hali? Ünitesiyle ilgili yaşamış oldukları kavramyanılgıları belirlenmiştir. Ardından, Milli Eğitim Bakanlığı Talim ve TerbiyeKurulu'nun onayladığı yurt içi ve ayrıca yurt dışı kimya ders kitapları incelenmiştir.Belirlenen sorunları giderme amacıyla ?Maddenin Gaz Hali? Ünitesine ilişkin aktiföğrenme yöntem ve tekniklerine dayalı Rehber Materyal ve ayrıca Öğretmen RehberMateryali hazırlanmıştır.Bu araştırmanın amacı doğrultusunda oluşturulan problem ve altproblemlere yanıt bulabilmek için ise öntest-sontest kontrol gruplu yarı deneyseldesen kullanılmıştır. Başlangıçta hazır bulunuşluk ve kimya dersine karşı tutumlarıyönünden anlamlı bir fark göstermeyen; zmir Buca Lisesi'ndeki 2 farklı 10. sınıfsayısal bölüm öğrencilerinden deney grubunda 29, kontrol grubunda ise 28 öğrencibulunmaktadır. Uygulamada; deney grubuna öğrenci merkezli aktif öğrenme yöntemve tekniklerini içeren Rehber Materyal, kontrol grubuna ise öğretmen merkezli olangeleneksel öğretim uygulanmıştır. Her iki grupta da öğretim aynı öğretmentarafından üç hafta içerisinde toplam 18 ders saatini kapsayacak biçimdeuygulanmıştır.Gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları; aktif öğrenmeye dayalı RehberMateryalin geleneksel öğretime kıyasla öğrencilerin başarılarını artırmada, kavramyanılgılarını gidermede, konuyu hatırda tutma düzeylerini artırmada ve derse karşıtutumlarını olumlu etkilemede daha etkili olduğunu göstermiştir. Özellikle, kontrolgrubunda öğrenci başarı ortalaması 54.29 iken deney grubunda 85.83 olarakbelirlenmiştir (p< 0.05).Ayrıca, öğretmen ve öğrencilerle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmışgörüşme kayıtları; başlangıçta yaşanılan değişimlere bazı tepkiler yaşanmış olmaklabirlikte sonuçta genel olarak aktif öğrenme yöntem ve tekniklerinin öğrencilerineleştirel düşünebilme, analiz edebilme, sentezleyebilme, değerlendirebilme, iyiiletişim kurabilme becerilerini geliştirdiğini, onların etkili düşünen, kendine güvenen,mücadeleci, kaynakları kullanabilen kişiler olmasına yardımcı olduğunudesteklemiştir.
Özet (Çeviri)
The overall objective of this research project was to analyze the effects of anew developed Guide Material, which was included active learning methods andtechnique, for the unit of ?Gas State of Matter? on 10th grade students?sperformances, recalling levels and attitudes to chemistry lesson.At the first stage of the study; the misconceptions about the unit of ?GasState of Matter? were determined in the light of literature review. Then, thechemistry textbooks used in the Turkish secondary schools with approval of TurkishMinistry of Education and foreign sources were also analyzed. At last, GuideMaterials for both students and teachers were developed for ?Gas State of Matter?Unit according to active learning methods and techniques.In this research project, semi-experimental design by pre-test post-testcontrol group was used to solve the problems and sub-problems of the study. Thesubjects of the study consisted of 57 10th grade students from two science classes inzmir Buca High School. Students were divided into two groups: 29 students inexperimental group and 28 students in control group. Prior to the treatments, pre-testand attitude scale to chemistry lesson were administrated to the sample and nodifferences was found between both groups. While the students in the experimentalgroup were trained according to the new developed Guide Material including activelearning methods and techniques, teacher-centered traditional methods wereconducted in the control group. All the students from two groups were taught by thesame component chemistry teacher during the eighteen teaching periods in threeweeks.The results of the research project showed that the Guide Material based onactive learning was much more effective than traditional teaching methods in thefields of student performance, remediation of misconceptions, recalling level andattitude to chemistry lesson. Especially while the mean score of the control groupwas 54.29 it was founded that the mean score of the experimental group was 85.83(p< 0.05).Furthermore, results of the semi-structured interviews with students andteachers indicated that active learning methods and techniques helped students toenhance critical thinking, analyzing, evaluating and communicating abilities, madethem more active and self-confident learners.