İsmet Özel'in şiirleri üzerine bir inceleme
An analysis on İsmet Özel's poetry
- Tez No: 206069
- Danışmanlar: PROF.DR. İBRAHİM ŞAHİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Modern Türk ŞiiriTematik İzlekİmajinatif Söyleyişİsmet Özel Kaynakçası, Modern Turkish PoetryThematic AnalysisImaginative Languageİsmet Özel Bibliography
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 686
Özet
?İsmet Özel'in Şiirleri Üzerine Bir İnceleme? adını taşıyan bu çalışmada, şairin 1954 yılından 2006 tarihininsonuna kadar yayımlamış olduğu şiirler incelenmiş; şiir üzerine kaleme aldığı poetik metinlerinden vekonuşmalarından hareketle edebû görüşleri belirlenmiştir. Şiirinin oluşum safhalarının net olarak belirlenmesi için,gerek şair tarafından gerekse çeşitli yazar ve eleştirmenler tarafından yazılanlar dikkate alınmış; şairin hayatındakiönemli duraklar, kendisiyle yapılan mülâkatlarla da aydınlatılmıştır.Modern Türk şiirinin son dönemdeki en büyük temsilcilerinden olan İsmet Özel'in şiirleri tema, içerik ve yapıbakımından tahlile tâbi tutulmuş ve bu şiirleri ortaya çıkarırken kullanmış olduğu dil ve üslûp özelliklerine dikkatçekilmiştir. Şiirlerin yanı sıra, 2006 yılının sonuna kadar yayımlanmış olan diğer tüm kalem faaliyetlerininkronolojisi, ?İsmet Özel Kaynakçası? adı altında ele alınmış; yine bu kaynakçada, şair hakkında yapılançalışmaların ve ondan söz eden eserlerin künyesi verilmiştir.Burada Türk şiirinin son 40 yılında önemli atılımlar meydana getirmiş, söyleyiş ve imgelemindeki zenginlik ilebirçok şairi etkilemiş olan bir sanatkârın hayatı, edebi görüşleri, şiir oluşum safhaları, şiirlerinin tema, içerik, yapı,dil ve üslûp özellikleri hakkında kapsamlı bilgi oluşturulmuş ve şairin yazı evrenine bütüncül bir bakış getirilmeyeçalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, called ?An Analysis on İsmet Özel?s Poetry?, the poems of İsmet Özel that had been publishedfrom 1954 till the end of 2006 was analyzed and his literary point of view was identified according to his poetryand his speeches. In order to identify the stages of the creation of his poetry, reviews of both critics and the oneswritten by himself was taken into account and to reveal this point more clearly important steps throughout his lifewas clarified via interviews.İsmet Özel, being one of the chief represantatives of Modern Turkish Poetry, and his poems were analyzed interms of content, theme and form. Additionally, his language style and techniques were drawn into attentionduring his creation process. Apart from his poetry, a complete chronology of all other forms his writings werestudied under the name of `İsmet Özel Bibliography? and all the previous studies on the poet and references wereoutlined.By this study, a holistic view on a poet?s life, his literary world, his literary point of view, the creation of hispoetry, and the content, theme, form, and the style of this poet which has influenced many other poets in TurkishPoetry for the past 40 years by his rich way of saying has been provided.