Geçmişte ve günümüzde Antakya'da Hristiyanlık
Christianity in Antakya in the past and today
- Tez No: 206070
- Danışmanlar: DOÇ.DR. KADİR ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Antakya, Hıristiyanlık, Katolik, Ortodoks, Protestan, Antioch, Christianity, Catholic, Orthodox, Protestant
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 130
Özet
Antakya, Büyük skender'in generallerinden Seleukos tarafından kurulmu , Romamparatorlu u döneminde de ba kent olmu tur. Antakya, birçok dinden ve inançtan insanınbir arada ya adı ı bir kültür merkezidir.Hıristiyanlık, Kudüs dı ında ilk kez Antakya'da yayılmaya ba lamı ve bu dinintakipçileri ilk kez burada Hıristiyan adını almı tır. Havariler Antakya'yı ziyaret etmi veburada Aziz Petrus, Antakya Kilisesi'ni kurmu tur. Daha sonra Papa burayı hac yeri olarakilan etmi tir. Bu olaylar sonucunda Hıristiyanlar için Antakya'nın önemi daha da artmı tır.Giri bölümünde Antakya'nın tarihi anlatıldıktan sonra, Hıristiyanlı ın do u u,Havarilerin Antakya'ya geli i, Antakya Kilisesi'nin kurulu u ve kilisede görev yapan önemlidin adamları ikinci bölümde anlatılmı tır.Günümüzde hâlen Antakya'da aktif olarak faaliyet gösteren kiliselerin ibadet, ayin vesakramentleri son konu olarak i lenmi tir. Antakya'daki Hıristiyan cemaatlerinin birlik veuyum içinde ya adıkları gözlemlenmi ve buradaki cemaatin ya antısının ?diyalog? için iyibir örnek oldu u tespit edilmi tir.
Özet (Çeviri)
Antioch was established by one of Alexander the Great?s generals Seleukos, and hasbeen the capital during the Roman Empire Period. Antioch is a cultural dwelling centre, inwhich people from many religions and believes live in a harmony, because of its geographic,economical and social position.Except Jerusalem, Christianity first spread in Antioch and the followers of this religionwere called ?Christian? in Antioch. The apostles visited Antioch and here St. Petrusestablished Antioch Church. Later, the Pope declared here as a pilgrimage place. As a resultof these events, Antioch gained more importance for the Christians.After telling the history of Antioch in the introduction, the birth of Christianity,apostles? coming to Antioch, the establishment of Antioch Church and the important religiousmen who served in this church are told in the second part.The rites, worships and sacraments of this church which is stil serving actively, weretold as the last subject. It is observed that different Christian communities live in Antioch in aunity and harmony and it is also ascertained that the lives of these communities is a goodexample for the ?dialogue?.