Huzurevi sakinlerinde dini yaşayış
Religious life of people in old people?s home
  1. Tez No: 206074
  2. Yazar: ADEVİYE ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN KAYIKLIK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ya lılık, Huzurevi, dini ya ayı, Old age, old people?s home, religious life
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu ara tırma huzurevi sakinlerinin dini ya ayı larını de i ik boyutlardan tesbit etmekamacıyla yapılmı tır. Ara tırmanın örneklemi Adana Huzurevi Sakinleri olup, ara tırmayaya ı 65 ve üstü olan 86 denek katılmı tır. Ara tırmada veri toplamak için mülakat formukullanılmı tır.Bu çalı mada öncelikle teorik kısım olu turulmu tur. Teorik kısmın birinci bölümündeya lılık, ya lıların genel özellikleri, huzurevleri, Türkiye'de huzurevlerinin konumu vb.konular, ikinci bölümünde ya lılık döneminde dini hayat, dindarlı ın boyutları, dua, ya lılıkve ölüm vb. konular incelenmi tir. Uygulama kısmında ise mülakat ve sonucunda elde edilenbulgular, ya lıların demografik özelliklerine göre ili kilendirilerek sınıflandırılmı ,istatistiksel açıdan yüzdeleme yöntemi kullanılmı tır. Çıkan sonuçlar daha iyi görülüp,anla ılması açısından tablola tırılmı tır.Ara tırmada kısaca u sonuçlar elde edilmi tir:Huzurevi sakinlerinin büyük ço unlu u ibadetleri yerine getirmekte, hemen hementamamı dua etmektedir. badetleri yerine getirdiklerinden dolayı kendilerini dindarhissetmekte ve insanın ya landıkça daha çok dindarla tı ını dü ünmektedirler. Dinin insanhayatında gerekli ve önemli oldu una inanmaktadırlar. Ya lıların ço unlu u kader-kaza,ahiret, öldükten sonra dirilme ve sorguya çekilmeye inanmaktadırlar. Ancak bu tür dinikonularda bilgileri az olup, büyüklerinden ya da çevreden aldıkları bilgilerle yetinmektedirler.Ya lıların sadece bir kısmı (% 15) ölümden korkmakta ve ölümü kabullenememekte olup,ço unlu u ölümden korkmadıklarını, acı çekerek ölmekten korktuklarını belirtmi lerdir.Kısaca huzurevindeki ya lıların büyük ço unlu unun Allah'a ve dine ba lılıkları sonsuz olup,bu ba lılıkları hayatlarına olumlu olarak yansımaktadır.
Özet (Çeviri)
This research has been done to fix different dimensions of people?s religious life, livein old people?s home. The research?s illustrating is people in Adana old people?shome, 86trieds who are 65 and upper have joined to this research. Interwiew system is used to gatherdatum.In this work, first theoretical part has been formed. In this first part of theoreticalsection; subjects such as old age, general features of old people, location of old people?shomes in Turkey, in the second part; religious life of old age term, dimensions ofreligiousness, prayer, old age and death…etc have been scrutinise. In the practice part clueswhich has been obtained from interview have clasigied according to demographic features ofold people and percentage method has been used for statistical results. The results has beenmade tableam in order to see and understand the results.In this research shortly those results have been obtained:People in old people?s home almost have made their worship and all of them haveprayed. They feel themselves religious for made their worship and they think people can makeworship better when they become older. They beleived that religious is important andnecessary thing in human?s life. Many of old people beleive that there are the destiny-chance,the next word, returning to life, being crossed examine…etc. But they have not enoughknowledge about these subjects and they are contented with information from their parentsand environment. Only a few of them have death-fear (%15) and don?t accept death, many ofthem indicate that they don?t fear from people in old people?s home beleive in God, faithfullyand this faithfulllness makes their life easy and help them during their life.