Dramanın 5-6 yas grubu çocuklarının dil edinimine etkısı
The effect of drama on acquisition of children aged 5-6
- Tez No: 206073
- Danışmanlar: PROF.DR. YASARE AKTAS ARNAS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul öncesi eğitim, Yaratıcı drama, Dil gelişimi, Dil edinimi, Dilkazanımı, Preschool education, Creative drama, Language development, Languageacquisition
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 177
Özet
Bu araştırma, okul öncesi eğitiminde, drama etkinliklerinin, beş-altı yaş grubuçocuklarının dil edinimine etkisini araştırmak amacıyla gerçekleştirilen deneysel birçalışmadır. Bu çalışmada, özellikle çocukların kullandıkları sözcük türü, sözcük sayısı,cümle uzunlukları ve öbek yapıları incelenmiştir.Bu araştırmanın çalışma grubunu Çukurova Üniversitesi Anaokulu'nun dörtşubesine devam eden beş-altı yaş grubundan otuz altı çocuk oluşturmaktadır.Uygulamalar öncesinde çocukların her birine, genel gelişimlerinin normal olduğukonusunda sistematik veriler elde etmek ve dil gelişim düzeylerini belirlemek amacıyla?Ankara Gelişim Tarama Envanteri ? uygulanmıştır.Yaratıcı drama yönteminin etkililiğini sınamak için bir deney, bir kontrol grubuoluşturulmuştur. Deney grubunda yaratıcı drama yöntemi kullanılarak dil etkinliklerigerçekleştirilirken, kontrol grubunda düz anlatım yöntemine dayalı dil etkinlikleridüzenlenmiştir. Her iki grupta da etkinlikler araştırmacı tarafından düzenlenmiştir.Araştırmada deney ve kontrol gruplarından uygulamalar başlamadan önce veuygulamaların bitiminden sonra ses kayıtları alınmıştır. Her iki grupta da veriler aynıyöntem ile elde edilmiştir.Çalışmada, dil edinimine yönelik yapılan yaratıcı drama etkinlikleri sonucundaçocukların bir bir sözce içerisinde kullandıkları sözcük sayısının arttığı ve çocuklarındaha uzun sözceler kullandıkları; çocukların kullandıkları sözceler, sözcük türleribakımından incelendiğinde çocukların kullandıkları sıfat ve ad sayılarında artış olduğu,çocukların kullandıkları ad öbeği ve eylem öbekleri sayısında artış olduğu görülürkenivkullanılan eylem ve zarf sayılarında bu artışın olmadığı, dil gelişimine yönelik yapılanyaratıcı drama eğitiminin çocukların dil gelişimlerini etkilemediği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
This research is an experimental study intending to find out the effect of dramaactivities on acquisiton of children aged 5-6. In this study, word classes, number ofwords, length of sentecnes and phrases that children used were investigated.The population sample is composed of 36 children at 5-6 attending 4 differentclasses at a preschool at the University of Çukurova. Before treatment, each child wasgiven ` Ankara Development Scannig Inventory? in order to collect data regarding thefact that their developmental processes are normal and regular, and identify theirlanguage development level.In order to find out the effectiveness of creative drama, one experimental andone control group were designed. The experimental group went through the processes ofcreative drama activities, whereas the control group was exposed to only lecturing andtraditional teaching approach. The activites in both groups were prepared and arrangedby the researcher. In the study the voice of participants in both groups were recordedbefore and after the treatment. The data were collected with the same method for bothgroups.In the study, as a result of the creative drama activites carried out, it was foundout that the number of words in an utterance that the children used increased, and thechildren used longer sentences, and the utterances the children used showed anincreease in adjectives and nouns in terms of word classes. There was also an increasein using noun and verb phrases, while there was no increase in the numbers of verbs andadverbs. These findings suggest that the creative drama training had no effect onchildren?s language development.vi