Sigorta sektörünün gelişimi, ekonomik büyüme üzerindeki etkisi ve Türkiye uygulaması
Development of insurance industry,it's effect of economic growth and applıcation of Turkey
  1. Tez No: 206274
  2. Yazar: PERÇEM BAŞAK HIZLI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. FATİH CİN, Y.DOÇ.DR. KENAN LOPCU, Y.DOÇ.DR. SANLI ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, İşletme, Economics, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sigorta, Sigorta Sektörü, Ekonomik Büyüme, FonYaratma, Türkiye, Insurance, Insurance Industry, Economic Growth, To Create Fund, Turkey
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
iÖZETSİGORTA SEKTÖRÜNÜN GELİŞİMİ, EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİETKİSİ VE TÜRKİYE UYGULAMASIPerçem Başak HIZLIYüksek Lisans Tezi, İktisat Anabilim DalıDanışman: Yrd. Doç. Dr. Sanlı ATEŞMayıs 2007, 144 sayfaSigorta sektörünün finans sektörü içindeki en önemli unsurlardan biri olduğugenel kabul gören bir gerçektir. Dünyadaki tüm gelişmiş ekonomiler için bu tespitgeçerlidir. Türkiye'de ise sigorta sektörünün, finans sektöründeki payı ve etkinliğinindüşüklüğü çok çarpıcıdır.Bu yüksek lisans tezinde, sigorta sektörüyle ilgili temel kavramlarla ilgili genelbilgiler verilmiş, sigorta sektörünün ekonomideki yeri, gelişimi, ekonomik büyümeüzerindeki etkisi ve dünyadaki durumu değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde sigortasektörünün Türkiye ekonomisindeki yeri üzerinde durulmuş, beşinci bölümde isesigorta sektörünün, gelişmiş ülkelerin ekonomik büyümeleri üzerindeki, teorik olarakda desteklenen, olumlu etkisinin Türkiye ekonomisi için de geçerli olup olmadığısınamaya tabii tutulmuştur.Yapılan analizlerle, Türkiye'deki sigorta sektörünün, ekonomik büyümeüzerinde etkisinin olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.Bu çerçevede, Türkiye'deki sigorta sektörünün, sorunlarının tespiti ve busorunlara yönelik çözüm önerileriyle çalışma sonuçlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTDEVELOPMENT OF INSURANCE INDUSTRY, IT?S EFFECT OF ECONOMICGROWTH AND APPLICATION OF TURKEYPerçem Başak HIZLIM.A. Thesis, Deparment of EconomicsSupervisor:Asst. Prof. Dr. Sanlı ATEŞMay 2007, 144 pagesIt is generally accepted fact that, insurance industry is one of the most importantfactor in finance sector. This detection is, current for all developed economies in theworld, however low level of share and efficiency of insurance industry is very dramaticin Turkey.In this thesis, general knowledge has been given relative to fundamentalconception about insurance industry and also position and developing of insuranceindustry, its conditions and its effect in the economy have been evaluated. Position ofinsurance industry has emphasized on Turkey economy in Section 4 and pozitive effectof insurance industry which supported a theoritical has examined on economic growthof developed countries whether it is current for TukeyWe conclude with the analysis that insurance industry has not effect oneconomic gowth in Turkey.In this context, this study has been carried through determining problems ofinsurance industry and formulation of them.