Tanzimat in the Balkans: Midhat Pasha's governorship in the danube province (Tuna vilayeti), 1864-1868
Balkanlar'da Tanzimat: Midhat Paşa'nın Tuna vilayeti valiliği, 1864-1868
- Tez No: 206350
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EVGENİ RADUSHEV
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tanzimat, Balkanlar, Midhat Paşa, Tuna Vilayeti, Reformlar, Pan-Slavism.iv, Tanzimat, Balkans, Midhat Pasha, Danube province, Reforms, Pan-Slavismiii
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
ÖZETBALKANLAR'DA TANZİMAT:MİDHAT PAŞA'NIN TUNA VİLAYETİ VALİLİĞİ, 1864-1868Çelik, MehmetYüksek Lisans, Tarih BölümüTez Yöneticisi: Yrd. Doç. Dr. Evgeni RadushevHaziran 2007Bu çalışma Midhat Paşa'nın 1864 ve 1868 yılları arasındaki Tuna Vilayetivaliliğini iki temel boyutta incelemeyi amaçlamaktadır: Tanzimat ideolojisini vemodernleşmesini taşrada temsil eden bir Osmanlı valisi olarak Midhat Paşa; veRusya'nın Panislavist politikalarıyla yükselen Bulgar ihtilal hareketleri. Bundandolayı, bu çalışma hem Midhat Paşa'nın bu pilot bölgedeki imparatorluk içerisindekidiğer vilayetlere de örnek teşkil edecek reformları, hem de milli ayaklamalara karşımücadelesi üzerine odaklanmaktadır. İstanbul'daki Başbakanlık Osmanlı Arşivi'ndeve Sofya'daki Osmanlı Arşivinde konuyla ilgili çok sayıdaki ayrı evrak, vilayetgazetesi (Tuna), salnameleri ve Paşa'nın kendi hatıratı ile birlikte bu tezin temelkaynaklarını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTANZIMAT IN THE BALKANS:MIDHAT PASHA?S GOVERNORSHIP IN THE DANUBE PROVINCE(TUNA VILAYETI), 1864-1868Çelik, MehmetM.A., Department of HistorySupervisor: Asst Prof. Evgeni RadushevJune 2007This study aims at analyzing Midhat Pasha?s governorship in the Danubeprovince between 1864 and 1868 within two dimensions: Midhat Pasha as anOttoman governor symbolizing the Tanzimat ideology and modernization in thecountryside; and the rise of the Bulgarian revolutionary movements supported by theRussian Pan-Slavist policies. For this purpose, focus is placed on Midhat Pasha?sreforms in this pilot region, which would be carried out as examples for the otherprovinces within the empire, and also his struggle against the national uprisings. Thehuge amount of relevant single documents in the Prime Ministry Ottoman Archivesin Istanbul and the Ottoman archives in Sofia along with the provincial newspaper,(Tuna), the yearbooks of the province, and the memoirs of Pasha himself constitutethe main source and bases of this thesis.