The Devil's blessing: Harry Truman and international control of the atomic bomb, September 1945- June 1946
Şeytanın lütfu: Harry Truman ve atom bombasının uluslararası denetimi, Eylül 1945- Haziran 1946
- Tez No: 206351
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. EDWARD KOHN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, Uluslararası İlişkiler, History, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Atom Bombasının Uluslararası Denetimi, Nükleer Silahlar, Harry STruman, Silahsızlanma, Soğuk Savaşın Kökenleri, International Control of the Atomic Bomb, Nuclear Weapons, Harry S. Truman, Disarmament, Origins of the Cold War
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
ÖZETŞeytanın Lütfu:Harry Truman ve Atom Bombasının Uluslararası Denetimi,Eylül 1945- Haziran 1946Dumlu, DeryaYüksek Lisans, Tarih BölümüTez Yöneticisi: Yardımcı Doçent Dr. Edward P. KohnHaziran 2007Bu tez Amerikan hükümetinin Başkan Truman yönetimi altında atom bombasınınuluslararasını denetimini başlattığı Eylül 1945 ve Haziran 1946 tarihleri arasındaki dönemikapsamaktadır. Uluslararası denetimi destekleyenler ve ona karşı çıkanlar, çift partili düşünceninyükslemesi, Cumhuriyetçi muhalefet, kamuoyu ve Sovyet idaresi de dahil olmak üzere bir çoketken bu konuyla ilgili iç ve dış poltikaları etkilemiştir. Tezin odak noktası Başkan Truman ve dışpolitikadaki değişimdir. Esas iddia başkanın uluslararası denetimi nasıl gördüğü, kararlarınınelerin etkilediği ve hangi etmenlerin yeraldığı konularının etrafında yoğunlaşmaktadır. SavaşSekreteri Stimson'ın Eylül 1945'te yaptığı Sovyetlere yakınlaşma teklifinden Haziram 1946'daBirleşmiş Milletler Atom Enerjisi Komisyonu toplantısında görüşmelerin sona ermesine kadarTruman uluslararası denetimi destekleyen politikalar izledi. Bu sonuca varmak için ikincilkaynakların yanısıra günlükler, muhtırlar, devlet kayıtları ve gazeteler gibi birincil kaynaklar dazamandizinsel bir düzende kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTThe Devil's Blessing:Harry Truman and International Control of the Atomic Bomb,September 1945- June 1946Dumlu, DeryaMA, Department of HistorySupervisor: Assistant Professor Dr. Edward P. KohnJune 2007As the first president who took a step towards nuclear non-proliferation, Truman's policyconcerning the atomic weapons is worthy of academic scrutiny. This work focuses on the ten-month period from September 1945 to June 1946, during which American government initiatedthe international control of the atomic energy. Truman's domestic and foreign policy regardingthis issue was influenced by several external and internal factors, including the supporters andopponents of the international control, rise of bipartisanship, the Republican opposition, publicopinion and the Soviet conduct in different parts of the world. The focus of the thesis is PresidentTruman and the shift in the foreign policy. The main argument revolves around how the presidentsaw the international control, what factors affected his decisions and which actors were involved.From Secretary of War Stimson's proposal in September 1945 on approaching the Soviets to thecollapse of the negotiations in the United Nations Atomic Energy Committee meeting in June1946, Truman pursued policies that were in support of the international control. To come to thisconclusion, primary documents, such as diaries, memoirs, state papers and newspaper editorialwere used as well as the secondary sources following a chronological order.