Turkish-American relations (1945-1980): Quest for security and adapting to change
1945-1980 yılları arasında Türk-Amerikan ilişkileri: Güvenlik arayışı ve değişime adaptasyon
- Tez No: 206365
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NUR BİLGE CRİSS
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri, İttifak, Kıbrıs, Soğuk Savaş, İlişkilerde Gözlemlenen Değişimler, Turkey, United States, Alliance, Cyprus, The Cold War, Change inRelations
- Yıl: 2007
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 146
Özet
ÖZET1945-1980 YILLARI ARASINDA TÜRK-AMERİKAN İLİŞKİLERİ:GÜVENLİK ARAYIŞI VE DEĞİŞİME ADAPTASYONPakel, Aykın BerkYüksek Lisans, Uluslararası İlişkiler BölümüTez Danışmanı: Yrd. Doç. Dr. Nur Bilge CrissOcak 2007Bu tez 1945 ve 1980 yılları arasında Türk-Amerikan ilişkilerini irdelemeyiamaçlayıp, zikredilen zaman diliminde iki ülke ilişkilerinde vuku bulan önemli olayve olgulara dikkat çekmektedir. Çalışma, iki ülke arasında yakın bir işbirliği teşkiledilmesinde ve 1960'ların ortalarından itibaren ilişkilerde gözlemlenen kısmiyabancılaşmaya sebep olan iç ve dış, ekonomik, siyasi ve askeri etmen ve gelişmeleribetimlemektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTTURKISH-AMERICAN RELATIONS (1945-1980): SEARCH FOR SECURITYAND ADAPTING TO CHANGEPakel, Aykın BerkM.A., Department of International RelationsSupervisor: Asst. Prof. Nur Bilge CrissJanuary 2007This thesis aims to elaborate on Turkish-American relations between 1945 and1980. It attempts to give an account of the major developments and trends in therelations between the two countries in the selected timeframe. It purports to find outthe domestic and international economic, political and military factors anddevelopments that were instrumental in the constitution of a close partnership betweenthe two countries and in the alienation and partial disengagement that were observedin the relationship as of the mid-1960s.