Döviz kuru-ödemeler bilançosu ilişkisi: Türkiye örneği
The relationships between the exchange rate and the balance of payments: The case of Turkey
- Tez No: 206368
- Danışmanlar: DOÇ.DR. HASAN VERGİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Marshall-Lerner Koşulu, J Eğrisi, Parasalcı Model, Almon Modeli, Marshall-Lerner condition, J curve, Monetary model, Almon model
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 126
Özet
ÖZETKurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, ktisat Anabilim DalıTez Başlığı : Döviz Kuru-Ödemeler Bilançosu lişkisi: Türkiye ÖrneğiTez Yazarı : Serdar ErdoğanTez Danışmanı : Doç. Dr. Hasan VergilTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2007Sayfa Adedi : 114Döviz kuru ve ödemeler bilançosu konuları uluslararası iktisat literatüründeki temelkonulardandır. Döviz kuru-ödemeler bilançosu ilişkisine yönelik farklı modeller kurularakve farklı yöntemler yoluyla yabancı literatürde bir çok ampirik çalışma yapılmıştır. Bunarağmen döviz kuru ve ödemeler bilançosu arasındaki ilişkiyi incelemek için Türkiye üzerineyapılan çalışmalar oldukça azdır. Bu çalışmada Türkiye için döviz kuru ve ödemelerbilançosu arasındaki ilişki incelenmiştir.Bu çalışmada bunu gerçekleştirmek için ilk önce, döviz kuru, ödemeler bilançosu veticaret bilançosu volatiliteleri hesaplanmış ve korelasyon ilişkileri incelenmiştir. Daha sonra,Türkiye için 1989-2005 dönemi arasında çeyrek yıllık veriler kullanılarak esneklikleryaklaşımının temeli olan Marshall-Lerner koşulu ve J eğrisi modelleri ve döviz kurunayönelik parasalcı model tahmin edilmiştir. Regresyon analizi sonuçlarına göre; Türkiye içinMarshall-Lerner koşulunun geçerli olduğu görülmüş ve yapılan tahminlerde gecikmeliAlmon modeli yoluyla döviz kuru ile ödemeler bilançosu arasında J eğrisi ilişkisi eldeedilmiştir. Ayrıca döviz kurunu açıklamada kullanılan parasalcı model tahminlerinde reeldeğişkenlerin parasal değişkenlere göre döviz kurunu belirlemede daha önemli değişkenleroldukları görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKU Institute of Social Sciences, Department of EconomicsTitle : The Relationships Between The Exchange Rate and The Balance ofPayments: The Case of TurkeyAuthor : Serdar ErdoğanAdviser : Associate Prof. Dr. Hasan VergilType of Thesis, Year : MSc. Thesis, 2007Page Number : 114The subjects such as exchange rate and balance of payments are among thefundamental areas in international economics literature. Many studies have beendone using different approaches and methodologies on the relationship betweenexchange rates and balance of payments. In order to examine the relationshipbetween the exchange rate and the balance of payments, there are few studies onTurkey. In this dissertation, the relationship between the exchange rate and thebalance of payments is investigated for Turkey.For doing this, first, volatilities of exchange rate, balance of payments andbalance of trade are calculated and correlations are examined. Second, Marshall-Lerner condition, J curve and Monetary modeling are estimated by employingquarterly data between 1989-2005 for Turkey. The regression results reveal that,Marshall-Lerner condition has prevailed for Turkey and the J curve betweenexchange rate and balance of payments is obtanied using the Almon model. Inaddition, monetary model reveal that the monetary variables are more important thanthe real variables.