Küçük ve orta ölçekli işletmelerde e-işletme uygulamaları: Avrupa Birliği'ne tam üyelik yolunda Türkiye için bir durum değerlendirmesi
E-business applications in small and medium size enterprises: An evaluation of current situation for Turkey on the way to be a member of European Union
- Tez No: 206367
- Danışmanlar: PROF.DR. GÜVEN MURAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: KOB, E-Ticaret, E- şletme, Bilgisayar ve letişim Teknolojileri, nternet.iii, SME, E-Commerce, E-Business, Computer and Communication Technologies, Internet.iv
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
ÖZETKurum : ZKÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, şletme Anabilim DalıTez Başlığı : Küçük ve Orta Ölçekli şletmelerde E- şletme Uygulamaları: AvrupaBirliğine Tam Üyelik Yolunda Türkiye çin Bir Durum DeğerlendirmesiTez Yazarı : Sibel AydemirTez Danışmanı : Prof. Dr. Güven MURATTez Türü Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2007Sayfa Adedi : 9721.yüzyılda işletmelerde bilginin üretim faktörleri arasında yer almasıyla, bilgiyiişleme ve yönetmede kullanılan teknolojiler, bilgi toplumunu ortaya çıkartmıştır. Bilgitoplumu, toplumsal yapıyı dolayısıyla, ekonomik yapıyı yeniden şekillendirmekte ve yeni birdünya düzeni yaratmaktadır. Bu yeni düzende, özellikle ekonominin bel kemiğini oluşturanküçük ve orta ölçekli işletmelerin bilgisayar ve iletişim teknolojileri kullanmaları bilgiekonomisinin anahtarı olması dolayısıyla son derece önemlidir. Bilgisayar ve iletişimteknolojilerinin kullanımı, bilginin üretilmesinde, yönetilmesinde, endüstriyeuygulanmasında ve toplumsal yarara dönüştürülmesinde, rekabet gücünün en önemligöstergesi haline gelmiştir.Türkiye'nin dinamik ve rekabetçi bir bilgi temelli ekonomi olarak AvrupaBirliliğinde yer alması, küçük ve orta ölçekli işletmelere işletme açısından talepdeğişikliklerine daha hızlı uyum sağlama ve rekabet konusunda avantaj elde etme; tüketicileraçısından da alışveriş, bilgi ve hizmetlere erişme, kamu ile etkileşimde fiziki uzaklık vezaman kısıtlarını ortadan kaldırma fırsatı sunan e-işletme uygulamalarına yönelmesinebağlıdır.Bu çalışmada küçük ve orta ölçekli işletmelerde e-işletme uygulamaları ve AvrupaBirliğine tam üyelik yolunda Türkiye için bir durum değerlendirmesi yapılmıştır. Literatürtaranarak e-işletmenin kavramsal çerçevesi incelenmiştir. Ayrıca, Avrupa Birliği üyesiülkelerde ve Türkiye'de küçük ve orta ölçekli işletmelerde e-işletme uygulamalarınınkapsamını genişletmeye yönelik politikalar ve projeler irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKU, Graduate School of Social Sciences, BusinessAdministration DepartmentTitle : E-Business Applications in Small and Medium Size Enterprises:An evaluation of Current Situation for Turkey On The Way ToBe A Member of European UnionAuthor : Sibel AydemirAdviser : Prof. Güven MURATType of Thesis, Year : Master of Business Administration, 2007: 97Total Number of PagesTaking place of information technologies among production elements in enterprises in21st century, technologies used in processing and management of information has lead toinformation society. Information society reshapes the structure of society therefore economicalstructure and creates a new world order. In this new order, the use of computers andcommunication technologies in small and medium size enterprises which form the backbone ofeconomy is highly important since it is a key to information economics. The use of computersand communication technologies has become the most important indicator of power ofcompetition in production and management of information, and in application to industry andtransformation to social benefits.Holding a place of Turkey in European Union as a dynamic and competitive economyhaving basis of information depends on to orientate to e-administration applications whichpresent more rapid harmonization to demand changes and having advantages in competition forsmall and medium size enterprises; and providing access to shopping, information and services,and an opportunity to eliminate physical distance and time constraints for the customers.In this study, an evaluation of e-business application in small and medium sizeenterprises and current situation for Turkey on the way to be a member of European Union hasbeen peformed. Literature has been searched and conceptual structure of e-business has beeninvestigated. In addition, politics and projects towards expansion of content of e-businessapplications in small and medium size enterprises in member countries of European Union andTurkey has been examined.