Kamu harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisinin Wagner Kanunu ile analizi: Türkiye örneği
An analysis on the relation between public expenditures and economic growth based on Wagner's Law: The Turkish case
  1. Tez No: 206379
  2. Yazar: BERNA HIZARCI
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. MUHLİS BAĞDİGEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Wagner Kanunu, Ekonomik Büyüme, Public Expenditures, Wagner?s Law, Economic Growth
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZETKurum : Z.K.Ü. Sosyal Bilimler Enstitüsü, İktisat Anabilim DalıTez Başlığı : Kamu Harcamaları ve Ekonomik Büyüme İlişkisinin Wagner Kanunuile Analizi: Türkiye ÖrneğiTez Yazarı : Berna HızarcıTez Danışmanı : Doç. Dr. Muhlis BağdigenTez Türü, Yılı : Yüksek Lisans Tezi, 2007Sayfa Adedi : 108Kamu harcamalarının hızlı artması nedeniyle devletin giderek büyümesi makroekonomik sorunlara yol açmaktadır. Günümüzde kamunun başarısız olduğuna dairgörüşlerin destek bulması kamu sektörünün ekonomideki payının azaltılması yönündekiçabaları giderek artırmaktadır. Tüm bu çalışmalara karşın gerek gelişmiş gerekse gelişmekteolan ülkelerde kamu harcamaları artmaya devam etmektedir. Bu durum toplam ekonomiiçerisinde kamu sektörünün payının artışını ekonomik büyümeye bağlayan WagnerKanununu yeniden gündeme getirmektedir.Bu çalışmada Türkiye için 1950-2005 dönemine ait yıllık veriler kullanılarak kamuharcamaları ile ekonomik büyüme ilişkisi Wagner Kanunu'na ilişkin literatürde yer alan yedimodel çerçevesinde incelenmektedir. Kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasındakinedensellik ilişkisi Hsiao ve Granger yöntemiyle sorgulanmaktadır. Elde edilen bulgularagöre Gupta-Michas modeli dışındaki modellerde Granger nedensellik ilişkisi bulunmamıştır.Ayrıca, Hsiao yöntemi ile ele alınan modellerin de Wagner Kanununu desteklemediğisonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTInstitution : ZKU Institute of Social Sciences, Department of EconomicsTitle : An Analysis on the Relation Between Public Expenditures andEconomic Growth based on Wagner?s Law: The Turkish CaseAuthor : Berna HızarcıAdvisor : Associate Prof. Dr. Muhlis BağdigenType of Thesis, Year : MSc. Thesis, 2007Page Number : 108The rapid increase in public expenditure brings about the expension of state, which inturn creates macroeconomic problems. Since the belief in government failure has increasedrecently, it is generally argued that the role of government in economy should be decreased.However, both in developed and developing countries public expenditures keep increasing.This situation increases the popularity of the Wagner?s law, which explains the rise in publicexpenditures with economic growth.In this study, the relation between public expenditures and economic growth in Turkeyduring the 1950-2005 period is analysed by using annual data and seven models developedby the literature based on the Wagner?s law. The causality releationship between publicspending and economic growth is questioned by using Hsiao and Granger methods. ExceptGupta-Michas model, no Granger causality releationship was detected. In addition, it isdemonstrated that the models based on the Hsiao method do not support the Wagner?s law.