Kamu harcamaları ile ekonomik büyüme ilişkisinin analizi: Türkiye örneği
The analysis on the relation between public expenditures with economic growth: Turkey
  1. Tez No: 423057
  2. Yazar: ORÇUN SUNAL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SELİM ŞANLISOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Kamu Yönetimi, Economics, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu harcamaları, Wagner Yasası, Kamu Harcama Politikaları, Public Expenditures, Wagner's Law, Public Expenditure Policy
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 198
Özet
Bu çalışmada, 1980-2010 döneminde Türkiye'de kamu harcamalarının gelişimi ortaya konularak, kamu harcamaları ile ekonomik büyüme ilişkisi Wagner Kanunu ve Keynes Hipotezi çerçevesinde değerlendirilmiştir. Wagner Kanunu'nu araştırmaya yönelik modeller kullanılarak kamu harcamaları ile ekonomik büyüme ilişkisi araştırılıp, kamu harcamalarının Türkiye ekonomisi için öneminin ortaya konulması amaçlanmıştır. Çalışmada kamu harcamalarının sınıflandırılması ve kamu harcamalarının artış nedenleri incelenmiştir. Kamu harcamalarının artış teorileriyle birlikte ekonomik büyüme kavramı ve ekonomik büyüme modelleri çerçevesinde Türkiye ekonomisinin büyüme performansı ele alınmıştır. Çalışmada kamu harcamaları ile GSYH değişkenleri kullanılarak ekonometrik analizler gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda ADF birim kök testi, Toda ve Yamamoto nedensellik testi ve dinamik en küçük kareler yönteminden yararlanılarak söz konusu değişkenler arasındaki ilişki ortaya konulmuştur. Wagner Kanunu dikkate alan; Peacock-Wiseman, Goffman-Mahar, Gupta-Michas, Mann ve Payne-Ewing modelleri çerçevesinde analizler gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler neticesinde sadece Peacock-Wiseman modeli için kamu harcamaları ile ekonomik büyüme arasında nedensellik ilişkisi tespit edilememiş diğer dört model için Türkiye ekonomisinde Wagner Kanunu ve Keynes Hipotezi'nin geçerli olduğu sonucuna ulaşılmakla birlikte, Wagner Kanunu'nun Keynes Hipotezi'ne kıyasla daha baskın olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda kamu kaynaklarının hangi alanlara harcanmasıyla birlikte, Türkiye ekonomisinin Dünya ekonomisinde meydana gelen gelişim ve dönüşümlere uyum sağlayabileceğine, bir başka ifade ile bilgi toplumu ve ekonomisine dönüşüm sürecinde uygulanması gereken ekonomi politikalarına değinilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study has evaluated the causality between public expenditures and economic growth within the frame work of Wagner's Law and Keynes's Hypothesis, by putting forth the development of public expenditures in Turkey fort he period of 1980-2010. It was aimed to put forth the importance of public expenditures for the Turkish economy through investigating the relations of public expenditures with economic growth by using the models towards Wagner's Law. In this study, the classification of public expenditures and the reasons of public expenditures increasing are assessed. The growth performance of Turkish economy is evaluated in the framework of theories related to public expenditures along with the concept of economic growth and economic growth models. In study econometric analyses are performed by using public expenditures and GDP annually. In this context, relationships between these variables are revealed by using ADF unit-root test, Toda and Yamamoto causality test and dynamic least squares method. Analyses are performed in the context of models of Peacock-Wiseman, Goffman-Mahar, Gupta-Michas, Mann and Payne-Ewing which consider Wagner's Law. As a result of analyses, a causality relation was not found between public expenditures in terms of Peacock-Wiseman model and although the Wagner's Law and Keynes's Hypothesis are valid in Turkish economy with regrad to other four models, Wagner's Law is more prevailing than Keynes's Hypothesis. In this context, as well as the areas in which the public resources invest, Turkish economy's adjustment to developments and transformations in the world economy; in other words, economic policies that should be developed during the transformation process to information society and information economy are examined.