Seyahat acentalarında paket tur satışları ve sonrasında tüketici şikayetlerine yönelik bir araştırma
A research related to package tour sales by travel agencies and consumer complaints following the package tours
  1. Tez No: 206574
  2. Yazar: HİLAL CAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. DÜRİYE BOZOK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Paket tur, Tüketici Hakları, Turistik Tüketici Hakları, Seyahat Acentaları, Tur Operatörlüğü, Package Holiday, Consumers? Rights, Touristic Consumers? Rights, Travel Agencies, Tour Operators
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 143
Özet
Tur operatörlerinin tatil ürünü olan paket turların tüketiciler tarafındantercih nedenleri ve tüketim sonrasında ortaya çıkabilecek tüketici şikâyetlerinitespit etmek, bunun yanı sıra tüketicileri hakları konusunda bilgilendirmekçalışmanın konusunu oluşturmaktadır.Turizm dünyada en hızlı gelişen endüstrilerden birisidir. Turizmhareketleri, iki önemli unsura yani konaklama ve ulaştırma işletmelerininfaaliyetlerinden oluşur. Turistler ile bu iki işletme grubu arasında bağlantıyıkuran ve turistin sektördeki işletmelerin hizmetlerinden, diğer turistik çekicilik veolanaklardan yararlanmasını kolaylaştıran ayrıca dünyanın her yerinde turizmhareketlerinin gelişmesini sağlayan seyahat acentaları ve tur operatörleribulunmaktadır. Bu işletmeler genel olarak, turist için hazır paket tatil oluşturmakya da pazarlamak amacıyla faaliyet gösterirler ve turisti her konuda ayrıntılı,yeterli, doğru bilgilerle bilgilendirmekle yükümlüdürler. Bu yükümlülük turistiktüketicinin bilgilenme hakkının da bir gereğidir.Araştırma sonunda elde edilen bulgular tüketicilerin hakları konusunda nekadar bilgi sahibi olduklarını ve bu konuda neler yapılması gerektiğini ortayakoymaktadır. Yapılan anket çalışması tüketicilerin paket turu tercih nedenleri,şikâyetleri, sorun çıkması halinde tüketicilerin hangi çözüm yollarını seçeceklerinitespit etmeye yöneliktir. Müşterilerin paket turu tüketimleri sırasında hayalkırıklığına uğramamaları ve sorunların çıkmaması için turizm sektöründekiişletmelerin üzerlerine düşen görevleri yerine getirmeleri gerekmektedir. Turistiktüketicilerin tatillerini en iyi şekilde geçirmeleri, herhangi bir sorunlakarşılaştıklarında çözüme ulaştırabilmeleri ancak bir turistik tüketici olarakhaklarını bilmeleri ile sağlanabilir.
Özet (Çeviri)
The basic issue of the research is; to determine consumer complaints thatcould be appear after the consumption and reasons why package tours which areproducts of tour operators are prefered by consumers as well as to inform theconsumers about consumer rights.Tourism is one of the industries developing fastly. Tourism movements arebased on two fundamental activities of accommodation and transportationmanagements. There are tour operators and travel agencies put the connectionbetween travelers and these two managements and make easier of travelers toadmit from charming touristic facilities and services of managements in the sectorand also providing tourism movements all around the world. These managementsact as prepearing a package holiday for traveler or marketing and are responsiblefor informing the tourist on any kind of detailed, adequate and correctinformations. This responsibility is a neccessity of the touristic consumer to beacquinted with their rights.The indications achieved by the end of the reaearch betray how theconsumers are aware of their rights and what should be done about that issue.Survey study is intented for determining the reasons why consumers preferpackage tour, their complaints and which ways consumers would be choosing incase of a problem.Touristic managements should be assuming their missionscorrectly for the purpose of consumers not to be in disappointment during theconsume of package tour and meet any problem. Spending their holiday in a besteffective way for touristic consumers and finding solutions when facing a problemis only possible if they are aware of their rights as a touristic consumer.