Âd ve Semüd kavimleriyle ilgili rivayetlerin tesbiti ve tahrici
The determination and evaluation of the rumors about the Âd and Semüd people
- Tez No: 206578
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. VELİ ATMACA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Semûd, Hûd, Sâlih, Ahkâf, Hicr, Semûd, Hûd, Sâlih, Ahkâf, Hicr
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hadis Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Kur'ân geçmiş kavimlerden ve onların peygamberlerinden ayrıntıyagirmeden, ibret amaçlı bahseder. Bu bağlamda Kur'ân diğer kutsal kitaplarda yeralmayan Âd ve Semûd Kavimleri'ni kendine özgü üslubuyla ele almaktadır.Tefsir kaynaklarında, İslam tarihi ve hadis verilerinden yararlanılarak bukavimlerle ilgili ayetler açıklanmaya çalışılmıştır. İslam Tarihi kaynaklarında iseAraplar arasında dilden dile dolaşan söz konusu toplumların hikâyelerinden veonların hükümdarlarının üstün özelliklerinden bahsedilmektedir. Hadislerde deher konuda olduğu gibi daha çok ilgili kavimlerin, Kuran'da geçen hayatkesitleriyle ilgili açıklamalar yapılmıştır. Ayrıca Âd ve Semûd Kavimlerindenbahseden hadislerin çoğu sahih kabul edilen temel hadis kaynaklarındageçmektedir.
Özet (Çeviri)
The Quran, mentions the previous tribes and their prophets not detailly butintends to serve all as a deterrent. Therefore, the Quran considers Âd and Semûdtribes which do not take place in the other Holy Books in its own style. Tafsirs thatare related to these tribes are tried to be explained using the datas given by the historyof İslam and Hadiths which takes place in the interpretations of the Quran. Althoughin the sources of Historic İslam the superior characteristics of the monarchs that arerumors between Arabians are mentioned in the stories of the communities beingtalked of. In the hadiths explanations about the parts of related tribes? lives whichtakes place in the Quran are more emphasized. Besides, most of the Hadiths that arementions about Âd and Semûd tribes take place in the basic hadith sources which areaccepted as reliable and genuine.