1908-1914 yılları arasında Erzurum'daki Ermeniler
Armenians in Erzurum between 1908-1914
- Tez No: 206614
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET KOLBAŞI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Erzurum, Ermeniler, Osmanlı Devleti, Doğu Anadolu
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Osmanlı tarihinde özellikle XIX. yüzyılın sonu ile XX. Yüzyılın başlarındaErmenilerden olumsuz bir şekilde bahsedilmektedir. Sebebi ise birçok belgede dekanıtı bulunduğu üzere Türklere yapmış oldukları zulümlerdir. Erzurum'da ilkolarak görülen Ermeni isyanları yurdun diğer yerlerinde de meydana gelmiştir.1908yılında Ermenilerin komitelerin teşvikiyle silahlanma çabalarında büyük artışgörülmüştür.Erzurum Ermenilerin faaliyetleri açısından hareketli olan bir bölgedir. Ancak1908 yılında bu hareketler aleni olarak kendini göstermez. Birinci Dünya Savaşı'nagirilecek olan süreçte Ermeniler özellikle komitelerin vasıtasıyla hareketlenirler. Buçalışmada Ermenilerin nüfus durumu, sosyal yapıları ve daha birçok konuda 1908-1914 dönemini aydınlatacak bilgiler kapsamakta olup, Erzurum'da bulunanErmenileri yakından tanıtmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
On Ottoman history especially end of the XIXth century and begining of theXXth century it is discussed negative about Armenians. Because of that idea it wasproven a lot of documents, they had done cruelty. Armanian rebellion actions firstbegan in Erzurum. Than spread other section of our country. Even if they hadseensilently in 1908, by way of some commitee support and provocation. They beganto arm rapidly and confidentially.Erzurum is very active city from the point of their activity. But these activitionaren?t seen openly in 1908. A little earlier The First World War, Armenians,especially support of commitees, increased their activities. İn this thesis, there is someimportant information that ligthen that period about Armenian Population, social stuationand more. Thesis aims that introduced to Armanians in Erzurum closely.Keywords : Erzurum, Armenians, Ottoman State, East Anatolia,