Havayolu işletmeciliğinde müşteri tercihlerini etkileyen faktörler ve yerli yolculara yönelik bir araştırma
The factors that affect customer preferences while choosing airline companies and a study on domestic passengers
- Tez No: 206624
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖNDER MET
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Havayolu İşletmeleri, Müşteri Tercihleri, EtkenFaktörler, Servis Kalitesi, Yerli Yolcular, Airline Companies, Customer Preferences, Factors, DomesticPassengers
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmada; yolcuların havayolu firmalarını tercih ederken hangikriterleri göz önünde tuttukları saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma, 248'i erkek,256'sı bayan olmak üzere toplam 504 kişi üzerinde yapılmıştır. Havayolutaşımacılığını tercih eden kişilerin büyük bir bölümünün, Lise (%29,6) veÜniversite (% 44,4) mezunu olduğu görülmektedir. Buradan eğitim seviyesininhavayolu taşımacılığından yararlanma isteği üzerinde büyük bir etkisi olduğusonucu çıkmaktadır. Yolcuların havayolu işletmelerini tercih nedenleri genelliklehız, konfor ve güvenlik olarak sıralanırken, bu araştırmada öncelikli faktörlersırası ile güvenlik (%81,3), fiyat (%12,7) ve dakiklik (%3) olarak bulunmuştur.Havayolu işletmeciliğinde yolcuların firmaları tercih etmesinde önemli olanfaktörlerin bilinmesi havayolu işletmelerinin başarılı olabilmeleri ve rekabetavantajı sağlayabilmeleri açısından son derece önemlidir. Özellikle iç hatlardayoğunlaşan havayolu işletmeleri için bu çalışmada elde edilen veriler yararlıdır.Özetle, havayolu işletmelerinin, iç pazarda başarılı olmak için; güvenlik, fiyat vedakiklik konusunda son derece dikkatli hareket etmeleri gereği ortayaçıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, we tried to explore the factors that affect the choice of airlinepassengers. The sample consisted of 504 passengers, 248 men, and 256 women.According to the results of the study, most of the people who prefer airlinecompanies to travel have a high school degree (%29,6), and a university degree(%44,4). This finding shows that the level of education affects travel preferencesof people.Many people choose air travel because of its speed, comfort and safety. Theresults of this study showed that the first factor that affects customer preferencefor air travel is its safety (%81,3). The second is its price (%12,7) and the thirdone is its punctuality (%3). The results indicate that the airline companies have tocare about safety, price, and punctuality of their services.Airlines industry is a very dynamic industry. Therefore, if a domesticairline company whose customers are mainly domestic passengers wants to besuccessful and have a competition advantage over its competitors, it should bemanaged considering this dynamism and the findings of this study. As a result,this study showed the factors-safety, price, and punctuality - that domestic airlinecompanies must have taken into consideration if they want to be successful.