Balıkesir masallarında motif ve tip araştırması
The motif and type researchof Balikesir tale
- Tez No: 206632
- Danışmanlar: PROF.DR. ALİ DUYMAZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Folklor, Masal, Balıkesir Masalları, Motif, Tip, Formelfade, Folklore, Folktale, Balıkesir Folktales, Motif, Type, FormelExpression
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 519
Özet
Bu çalışma, Balıkesir'den derlenen 101 masal içinden seçilen 70 masalüzerine kurulmuş ve bu 70 masal çeşitli açılardan incelenmiştir. Masalların AnttiAarne-Stith Thompson'ın ?The Types of The Folktale? adlı eserindeki tipnumaraları verilmiş ve masallar motif sıralarına göre özetlenmiştir. ÇalışmayaThomson'un beşli tasnifi (havyan masalları, asıl halk masalları, fıkralar,zincirlemeli masallar, sınıflamaya girmeyen masallar) uygulanmıştır. Ayrıca,çalışmaya alınan masalların formelleri ile bu masallarda yer alan âdet veinanmalar konusunda da inceleme yapılmıştır.Bunların dışında çalışmaya, masallar hakkında genel bilgiler ile Balıkesirmasallarının şekil ve muhteva özellikleri, derleme alanı hakkında genel bilgiler,derleme sırasında edinilen gözlemler ve bu sırada karşılaşılan sıkıntılar, Türkmasalları üzerine ve Balıkesir masalları üzerine daha önceki yıllarda yapılmış olançalışmalar, geçmiş yıllarda Balıkesir'de derlenen masallar ile bu çalışmada yeralan masalların motifleri açısından kıyaslanması dahil edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study, was based upon 70 folktales which were choosen out of 101 folktales compiled from Balıkesir, and these 70 folk tales were analyzed from differentpoints. Type numbers of folk tales were given in the work of Antti Aarne-StithThompson named ?The Types of The Folktale?, and folktales were summarizedaccording to their motif line. Thompson?s fivefold classification (animal tales,original folk tales, vertabras, folk tales with chaining, folk tales which did not takeplace in the classification) were appiled to the study. Furthermore, together withthe formels of the folk tales which were taken in the study and customs and beliefswhich took place in these folk tales were examined, also.Apart from these, together with the general information about the folktales,the shape and content characteristics of Balıkesir folktales, general informationabout the compilation field, observations acquired during compilation and thedifficulties come across at that time, the studies that were made upon Turkishfolktales and Balıkesir folk tales in previous years, together with folk tales thatwere compiled in Balıkesir in previous years and comparison in the tales? motifswhich took place in this study were included.