Balıkesir Bigadiç ağzı
Balıkesir Bigadiç dialect
- Tez No: 206633
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. HÜSEYİN DURGUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Bigadiç, ağız, ses bilgisi, şekil bilgisi, Bigadiç, dialect, phonology, morpholgy
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Balıkesir Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 382
Özet
Bu çalışma Bigadiç ilçesi sınırları içinde kalan köylerin ağız özelliklerini içerir.Araştırma yöntemi ön araştırma, derleme, yazıya geçirme, inceleme, değerlendirmesafhalarından oluşmaktadır.Bigadiç'te bir merkeze ve köylerinden yirmi dört tanesine gidilerek 67 kişiylegörüşüldü. Kaynak kişilerden sohbet, hatıra, inanış, gelenek ve görenekler, masal ve türküiçeren metinler derlendi. Kasetlere kaydedilen metinler daha sonra transkripsiyonlumetinler haline getirildi. Derleme yapılan kişilerin değişmesine göre farklınumaralandırıldı.Yazı dilinde kullanılmayan ve metinlerde geçen ses bilgisi-şekil bilgisi farklarıtespit edildi. Bu tespitler ? Ses Bilgisi? ve ?Şekil Bilgisi? ana başlıkları altında, çok sayıdaörnekle desteklendi. Bu çalışma yörenin tarihi ve coğrafi yapısının incelendiği ?Giriş?, sesbilgisi özelliklerinin incelendiği ?Ses Bilgisi?, şekil bilgisi özelliklerinin incelendiği ?ŞekilBilgisi?, inceleme sonucu ulaşılan sonuçların yer aldığı ?Sonuç?, yazı dilinden farklı olankelimelerin yer aldığı ?Sözlük?ve derleme metinlerini içeren ?Metinler? bölümlerindenoluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study includes dialect features of the villages within the boundry of Bigadiçcounty.Research methods of this work are pre-research, choosing and gathering, writing,examination, an evaluation.Sixty seven people were interviewed by visiting twenty four village and one fromthe centre of Bigadiç. Texts which contains conversation, memory, belief, traditions, taleand folk song were gathered. The texts which had been recorded to the cassettes, afterwardsthey were made texts with transcription, and they were numbered differently according tothe changes of the people about whom the gathering was done.Phonetic-morphologic differences which are not used in written language and arefound in the texts were determined. after that they were supported by many examples underthe titles of ?Phonology? and ?Morpholgy?. This work is composed of five parts: In thefirst part of ?Introduction?, the historical and geographical structure of the region isexamined. In the ?Phonology? part, features of sound knowledge , and in the ?Morpholgy?part, features of form knowledge is examined. And in the ?Conclusion? part, theconclusions which were reached after the examination is found. The ?Dictionary? partcontains words different from writing language. Finally, the ?Text? part contains the textsthat are gathered.