Hak dini Kur'an dilinin kelamı açısında incelenmesi
Assessment of 'hak dini Kuran dili-religion of truth, the language of holy Koran-' in the perspectrive of kalam
- Tez No: 206687
- Danışmanlar: PROF.DR. HALİFE KESKİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Allah, İsbat-ı Vacib, Bilgi, İman, Âlem, Peygamberlik, Mucize, Ahiret, Allah, proof of God, knowledge, faith, universe, prophecy, miracle, after-life
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 116
Özet
iÖZETHAK DİNİ KUR'AN DİLİ'NİN K ELÂMÃ AÇIDAN DEĞERLENDİRİLMESİZeliha ŞEKERYüksek Lisans Tezi, Temel İslam Bilimleri Anabilim DalıDanışman: Prof. Halife KESKİNOcak 2007, 101 sayfaBu çalışma son dönemin büyük İslam âlimlerinden Elmalılı Muhammed HamdiYazır'ın meşhur tefsiri olan Hak Dini Kur'an Dili'ndeki Kelâmi görüşlerini tespitederek varsa kendine özgü yönlerini ortaya koymaya çalışmaktadır.Kelâmın ana konularını ilahiyat, nübüvvet, mead oluşturmaktadır. Esasında bukonular İslam dininin temel kaynakları olan Kur'an-ı Kerim ve Hz. Peygamber'in (sav)sünnetinde yeterince açıklanmıştır. Ancak gerek dini-felsefû etkiler gerekse sosyo-kültürel nedenler sonucu akaid alanında da çeşitli tartışmalar ortaya çıkmıştır. Herdönemin islâm âlimleri de çağın ilmi gelişmeleri ışığında bu tartışmalara cevapvermişlerdir. Bizim tezimize konu olan Yazır'ın meşhur tefsirinde sözünü ettiğimiztartışmalara cevaplar bulmaktayız.Yazır tefsirinde bilgi teorisini açıklarken genel Kelâmû görüşe katılmış, aklagereken önemi verirken sınırlarının da varlığını kabul etmiştir. İman ve İslamkonusunda da Ehl-i Sünnet çizgisini takip etmiştir.İlahiyat ile ilgili meselelerde, Allah'ın varlığını ve birliğini kabul etmedenâlemin mevcudiyetine rasyonel bir açıklama getirmenin imkânsızlığını savunmuş;özellikle günümüz felsefi akımlarından materyalizmin çıkmazlarını ortaya koymuştur.Ayrıca ele aldığımız eserde Allah'ın varlığı ve doğurulmadığı fikrinden hareketle teslisinancının yanlışlığı ortaya konulmuştur.Nübüvvet bölümünde peygamberlerin ilahû bir seçime mazhar oldukları ve üstünbir yaratılışla diğer insanlardan ayrıldıkları belirtilmiştir.Mead bölümünde ise ahiret hallerinin ancak nakille bilinebileceği ortayakonulmuştur.
Özet (Çeviri)
iiABSTRACTASSESSMENT OF ?HAK DİNİ KURAN DİLİ-RELIGION OF TRUTH,THE LANGUAGE OF HOLY KORAN- ? IN THE PERSPECTIVE OF KALAM.Zeliha ŞEKERMaster Thesıs, Basıc Islamic Science DepartmentAdvisor : Halife KESKİNJanuary 2007, 101 pagesIn this study, we are trying to put forward the topics about kalam in the well-knowncommentary book called ?Hak Dini Kuran Dili-Religion Of Truth, The Language OfHoly Koran- ? written by Elmalılı Muhammed Hamdi Yazır who is one of the mostimportant Islamic savants of the recent years by pointing out the opinions of the otherkalam authors and accentuating the sides particular to himself.The main topics of kalam are; theology, prophecy and knowledge about after-life. İn fact these topics are sufficiantly explained in the holy koran and sunnah whichare the main sources of the islâmic belief but arguments in the field of akaid( knowledge of belief) have occured because of either religious and philosophical effectsor sosio-cultural reasons. We are finding out the answers about these arguments in thebook written by Yazır which is the subject of our study.While explaining the theory of knowledge, Yazır agrees with the general opinionof kalam. Notifying the importance of mind, he has agreed on its limits. He putsforward his opinions about faith and islâm in the frame of Ehl-i sunnet.In the chapter ?theology? it is maintained that it is impossible to explain the existance ofthe universe rationally without accepting the presence and oneness of Allah and putforward the dilemmas of materialism. Furthermore, pointing out Allah?s existance andbeing not born, it is explained that trinity is incorrect.In the chapter ?prophecy? it is maintained that prophets have been selected byAllah and have been distinguished from others with their superior nature. İn the chapter?knowledge of after-life? it is mentioned that the conditions of the after-life can only beknown with information.?