İMKB şirketleri için hisse senedi getirilerinde firmalara özgü faktörlerin etkisinin 1992-2005 döneminde incelenmesi
The analyse of company-specific factors effects on ISE stock returns for the period 1992-2005
- Tez No: 206686
- Danışmanlar: PROF.DR. SERPİL CANBAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Hisse senedi getirisi, Firma büyüklüğü, Defter Değeri / Piyasa Değerioranı, Fama-French üç faktör modeli, İMKB, Stock return, Firm size, Book-to-Market ratio, Fama-French three factormodel, ISE
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çukurova Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
IÖZETİMKB ŞİRKETLERİ İÇİN HİSSE SENEDİ GETİRİLERİNDE FİRMALARA ÖZGÜFAKTÖRLERİN ETKİSİNİN 1992-2005 DÖNEMİNDE İNCELENMESİAhmet ERİŞMİŞYüksek Lisans Tezi, İşletme Anabilim DalıDanışman: Prof.Dr. Serpil CANBAŞOcak 2007, 101 sayfaHisse senedi getirileri üzerinde firmalara özgü faktörlerin etkisi ve bu faktörlerinaçıklayıcı güçlerinin tespit edilmesi son yıllarda finans dünyasında akademik çevreler için endikkat çekici konulardan birisi olmuştur. Bu çalışmada, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası(İMKB) şirketleri için hisse senedi getirilerinde firma büyüklüğü ve defter değeri / piyasadeğeri (B/M) oranı etkisi Temmuz 1992-Haziran 2005 dönemi için incelenmiştir. Hissesenedi getirilerinin açıklanmasında dört farklı varlık fiyatlandırma modeli kullanılmıştır. Bumodellerden ilki, tek faktörlü bir model olan Sermaye Varlıklarını Fiyatlandırma Modeli'dir(CAPM). İkinci model, pazar faktörü ve firma büyüklüğü faktörünü içeren iki faktörmodelidir. Analizlerde kullanılan üçüncü model ise pazar faktörü ile birlikte B/M oranıfaktörünü de içeren bir diğer iki faktör modelidir. Dördüncü ve son model her üç faktörü deiçeren, Fama ve French (1993) çalışmasında tanımlanmış olan üç faktör modelidir. Analizsonuçları, üç faktörün de hisse senedi getirilerini etkilediğini göstermiştir. Ayrıca, küçükfirmaların, büyük firmalara kıyasla daha yüksek getiri sağladığı belirlenmiştir. Benzerbiçimde, yüksek B/M oranına sahip firmalar, düşük B/M oranlı firmalardan daha yüksek getirisağlamıştır. Ayrıca, Fama-French üç faktör modeli, incelenen modeller arasında en fazlaaçıklayıcı güce sahip olan model olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
IIABSTRACTTHE ANALYSE OF COMPANY-SPECIFIC FACTORS EFFECTS ON ISE STOCKRETURNS FOR THE PERIOD 1992-2005Ahmet ERİŞMİŞMaster Thesis, Business DepartmentSupervisor: Prof.Dr. Serpil CANBAŞJanuary 2007, 101 PagesThe effect of firm-specific factors on stock returns and determining the explanatorypowers of these factors is one of the most popular topics for academics in finance world forlate years. In this study, the effects of firm size and book-to-market equity on ISE stockreturns were examined for the period 1992-2005. Four different asset pricing models wereused in explaining the stock returns. The first of these models is one- factor Capital AssetPricing Model (CAPM). The second model is a two-factor model that includes market factorand firm size factor. The third model used in analysis is another two-factor model whichincludes market and book-to- market equity variables. The fourth and last model is three- factormodel which was described in Fama-French (1993) study that includes all three factors.Analysis results suggest that all three factors effect the stock returns. Additionally, small firmsprovide higher returns when compared with big firms. Similarly, firms that have high B/Mequity provide higher returns than firms that have low B/M ratio. Also; Fama-French three-factor model is determined as the most explanatory model between the analysed models.