Afet yönetim sistemi: Türk afet yönetiminde karşılaşılan sorunların tespit ve çözümüne ilişkin bir araştırma
Disaster management system: A study of investigating the problems and solution methods of Turkey's disaster management system
  1. Tez No: 206688
  2. Yazar: RECAİ AKYEL
  3. Danışmanlar: PROF.DR. HÜSEYİN ÖZGEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Afet, afet yönetimi, afet yönetim sistemleri, Türk afetyönetimi, Türk afet yönetiminin değerlendirilmesi, Disaster, disaster management, disaster management systems, Turkey?s disaster management system, evaluating Turkish disaster management
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 210
Özet
Doğal kaynaklı ve insan kaynaklı afetler toplumlar için gittikçe daha fazla risklive zararlı olmaktadır. Teknolojik ve endüstriyel gelişmeler nüfus yoğunluğu fazlakentleşmelerle bir arada düşünüldüğünde afet riski her an var kabul edilmektedir. Buolgu toplumları afetlere karşı daha duyarlı olmaya zorlamaktadır. Toplumlar afetlerinyönetilmesi gerektiğini kabullenerek, afet yönetim sistemleri kurmaktadırlar.Toplumların afet algılamaları ve afet yönetimleri her geçen gün iyileşmektedir. Türkafet yönetim anlayışı da olumlu şekilde gelişmektedir. Bu gelişmeye bir katkı sağlamakamacıyla bu tez çalışmasında, afet yönetim sistemlerinin verileri ışığında Türk afetyönetiminin sorunlarının tespiti ve bu sorunlara ilişkin çözüm önerileri yer almaktadır.Bu çalışmada, mülki idare amirlerine yönelik anket uygulaması yapılmıştır. Eldeedilen veriler SPSS 11.0 istatistiksel paket programı ile analiz edilerek hipotez testleriyapılmış ve bulgular değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular ve yazında yer alan afetyönetim sistemleri anlayışı çerçevesinde Türkiye afet yönetimine ilişkin önerilergeliştirilmiştir. Ayrıca, TBMM, bakanlıklar, üniversiteler, kamu kurumları ve diğerkuruluşların konuyla ilgili araştırmalarına yazında yer verilmiştir. Türk afet yönetimininiyileştirilmesi için yapılması gerekenler vardır. Modern afet yönetim anlayışı, toplumtabanlı afet yönetim anlayışı ve bütünleşik afet yönetim anlayışına paralel yasaldüzenlemelerdeki ve örgütsel yapıdaki eksiklikler tamamlanmalıdır. Toplum tabanındaafet bilincinin geliştirilmesi için eğitici ve öğretici faaliyetlere önem verilmelidir. Afetzararlarının azaltılması ve afete hazırlık faaliyetleri için maddi kaynak sağlanmalı;yapılaşmalarda ve üretimlerde afet faktörü planlamaya ve maliyete katılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Natural and human based disasters have become more risky and dangerous forall societies over the time. Considering the technological and industrial developmentsalong with population intensity in mega cities, the risk of disaster becomes higher andunavoidable. This phenomenon urges societies to be more sensitive toward disasters.Because of this reason, today all societies in the world accept the requirement thatdisasters must be managed and a disaster management system which is unique for themhas to be established. In this way, disaster management in Turkey displays a positivedevelopment.This study investigates the problems and solution methods of Turkey?s disastermanagement system from the disaster management systems perspective. In this study, asurvey questionnaire was used in a sample of local administrators who are responsiblefor the implementation of Turkey?s disaster management in their local areas. SPSS 11.0statistical package for windows used to analyze data. The main findings of study havebeen reached through hypothesis testing. Furthermore, recommendations were madeupon the findings in relation to relevant literature on the subject.