Avrupa birliği güvenliği bağlamında kriz yönetimi faaliyetleri ve Nato ile ilişkisi
Crisis management operations and procedures in context of european union security and relationships with Nato
  1. Tez No: 207719
  2. Yazar: BERKE URAZ
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUZ SANCAKDAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: 1) Avrupa Birliği, 2) Kriz
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 303
Özet
1991 yılında Sovyetler Birliği'nin dağılması ve soğuk savaşın sona ermesi ile NATO' ya artık ihtiyaç kalmadığı ve Avrupa'nın kendi güvenliğini sağlayabileceği düşüncesi Avrupa-Atlantik bölgesinde yaygın hale gelmiştir. SSCB'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkelerdeki rejim ve yönetim belirsizlikleri, Yugoslavya'nın dağılması ve nihayet 11 Eylül 2001'de ABD'ye yönelik gerçekleştirilen terör eylemleri, AB ve ABD bakımından 21. yüzyılın güvenlik anlayışını ve tehdit algılamalarını belirlemiştir. Bu bağlamda, toprak ve enerji uğruna yapılan ülkeler arası savaşlardan ziyade; etnik nedenlerden, kötü yönetimden, fakirlikten ve `asimetrik tehdit' olarak tanımlanan, nereden, ne zaman, ne şekilde geleceği kestirilemeyen terörist saldırılardan kaynaklanan çatışmalar dünya barışına ve güvenliğine öncelikli tehdit teşkil eden faktörler olarak tespit edilmişlerdir. Avrupa Birliği, bir `küresel aktör' olma hedefi doğrultusunda çok taraflılığı esas almak suretiyle, ODGP çerçevesinde askeri ve sivil mekanizmalar oluşturarak yeni tehditler ile mücadele yolunu tercih etmiştir. NATO ise icra ettiği harekatlarla gerek Yugoslavya ve diğer kriz bölgelerinde, gerekse terörizme karşı küresel boyutta mukabele edebilecek yegane güç olduğunu kanıtlamıştır. Irak krizi, mali yükün paylaşımı, Avrupa Ordusu oluşturma niyeti vb. konular nedeniyle AB-ABD arasında bazı görüş ayrılıkları ortaya çıkmış ve `stratejik ortaklar' yeniden birlikte çalışabilir olmanın yollarını aramaya başlamışlardır. Bu çalışmada AB ve NATO' nun güncel tehditlere karşı yeniden düzenlenen yapıları, kriz ve kriz yönetimi kavramları, AB ve NATO'nun kriz yönetimi faaliyetleri ile AB-NATO işbirliğine olan ihtiyacın değerlendirilmesine ve stratejik ortaklığın devam edip etmemesine yönelik bir sonuç ortaya konmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
After the breakup of USSR and the ending of cold war, the opinion that there is no need for NATO existence as a defence organisation and that Europe can provide security of the continent by itself has occured in the Euro-Atlantic area. The shortfalls of the regimes and administrations in the countries which are separated from USSR and having independence, the wars of Yugoslavia?s dissolution and finally terrorist attacks on 11 September 2001 has determined the security comprehension and threat perceptions of 21 st century for U.S.A and EU. In this context, conflicts induced from ethnic reasons, bad governance, poverty and asymmetric threats; including terrorist attacks which can?t be foreseen how, where and when will happen has become more dangerous for peace and security on earth than traditional wars made between nations for the sake of energy and land. Since European Union aims to be a global actor on security matters based on effective multilateralism, civilian and military mechanisms under the CFSP framework has been built in order to face the new threats. On the other hand, NATO has proven that it is the unique military organisation that can face the new threats globally, with the operations both launched in Yugoslavia, the other regions and operations against terrorism. The crisis of Iraq, burdensharing of defence expenditures in Euro-Atlantic area, the EU?s intention to build a European Army vs. appeared some difference of opinions between USA and EU, leading the strategic partners looking for a new way to work together again. In this study, the new structures of the EU and NATO; formed in order to face new threats, crisis and crisis management concepts, the operations carried out by NATO and EU, the evaluation of the necessity for the NATO-EU strategic partnership is examined and a conclusion is tried to be reached.