Türk ve Avrupa Birliği Hukukunda icracı sanatçının hakları
  1. Tez No: 207901
  2. Yazar: DENİZ GÜLHAN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. CAN GÖKSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: cracı sanatçı hakları ve gelisimi, cracı sanatçı haklarının sınırları, cracı sanatçı haklarının devir ve intikali
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Her ne kadar icrada eser kadar sanatsal ve fikri yaratıcılık bulunmasa da, cracı sanatçının ,on yaratıcı fikri faaliyetlerini de üçüncü sahısların haksız yararlanmasından koruma geregi dogmustur. Komsu hak sahipleri arasında en önemli olanı icracıdır. Dinleyici veya seyircilerde olusan duygu ve coskunun farklı icracıların icralarına göre degismesi, icracının sanatsal faaliyetinin, eser sahibine benzer bir korumayı hak ettigini ortaya koyar. cracı sanatçıya tanınan mali haklar onları icrayı tespit, çogaltma, yayma ve yayınlama hususunda yetkilendirir. Bunlardan her biri devredilebilir niteliktedir. cracı sanatçıya tanınan manevi haklar ise devredilemez. Çalısmamızın amacı AB hukuku ile uyumlastırılmıs Türk hukukunda ve AB mevzuatında icracı sanatçıya tanınan haklar ve saglanan korumadır. Çalısmamızın birinci bölümü iki kısımdan olusmaktadır. lk kısımda icracı sanatçı kavramı, icracı sanatçı haklarının olusumu ve bunlardan yararlanmanın sartları ile bu haklar üzerindeki sınırlamalar, Türk mevzuatı ve AB direktifleri ve icracı sanatçı haklarının ilk defa yer aldıgı Roma Anlasmasıyla iliskilendirilerek açıklanmıstır. kinci bölümde icracı sanatçının haklarının devri ve devrin türleri üzerinde durulmustur. Bu bölümde sözlesmeler,lisans islemleri, akit tarafların ve mirasçıların hakları hem mali hem de manevi haklar yönünden incelenmistir. Üçünçü bölümde cracı sanatçıların haklarının ihlali halinde basvurabilecekleri dava türleri izah edilerek, hakların yargı yoluyla korunması konu edilmistir.
Özet (Çeviri)
Performer artists?rights exists to prevent other taking unfair advantage of their creative efforts. However, they do not require creavity as much as original literary dramatic or musicial works. Performers? rights are the most crucial ones among neighbouring rigts. For the fact that the sensation and enenthusiasm that the audiance or spectator feels differs according to performances of the same work performed by different artists, performance deserves a protection similar to the creator of the artistic work. Performers? finacial rights are the rights of performers to authorize or prohibit the fixation, reproduction,distribution and broad casting of their works.Each of these rights are derivative.Moral righs of performers differs on this aspect. We aim to study the principals of protection on performers? righs in Turkish law which is formed in harmonization with EU law, and EU legislations themselves. Section 1 consists of two parts. The first part examines the rigts of performers? including the existance and conditions of the term ?performer?, the righs of performers? and the limitations on these rights dealing with Turkish legislation, EU directives and Rome convention in which performers? righs first took place. Section 2 focuses on the derivativity of performers? rights and the ways of it. n this section we studied transactions, licences, the rights of the transacting parts and inheritors in aspects of either moral or financial rihts. In section 3 ve introduce the judicially protection of performers against infridgements and the kinds of claims in case of penal or other kind of infridgements