Okulöncesi çocuklarda bağlanma örüntüsünün kişilerarası problem çözme ve açık bellek süreçlerine etkisi,
Effects of attachment pattern on the processes of interpersonal problem solving and explicit memory in preschool children
  1. Tez No: 208057
  2. Yazar: YEŞİM TÜRKÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLHAN SEZGİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Baglanma, içsel isleyen modeller, nörobiyopsikolojik gelisim, orbitofrontal korteks, duygudurum düzenleme, stres, bellek, kisilerarası problem çözme, okulöncesi çocuklar, Attachment, internal working models, neurobiopsychological development, orbitofrontal cortex, affect regulation, stress, memory, interpersonal problem solving, preschool children
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uygulamalı Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 226
Özet
Baglanma, yasamın en erken evresinde, bebek ve bakım veren iliskisi baglamında gelisen, agırlıklı olarak, dogumdan sonraki ilk yıl içinde, birincil baglanma iliskisindeki tekrar eden deneyimler dogrultusunda nörobiyopsikolojik bir gelisim izleyen yasamsal bir olusumdur. Bu olusum sürecinde gelisen ve bebek-bakımveren iliskisinin niteligine göre sekillenen baglanma örüntülerinin, sag orbitofrontal korteksde, örtük-islemsel bellekte barınmakta olduguna ve kisinin duygudurum düzenlemesini, stresle basetme kapasitesini ve bilgi isleme süreçlerini etkiledigine inanılmaktadır. Bu arastırma, bebeklik baglanma örüntülerinin, kisilerarası problem çözme yollarını, etkileyip etkilemedigini ve ilk yılın sonunda gelismeye baslayan açık bellek süreçleri üzerinde bir rolü olup olmadıgını incelemek amacıyla yapılmıstır. Üç farklı SED'den gelen, okulöncesi egitimdeki 5-6 yas grubu 77 çocuk ile yürütülen bu arastırmada, temel olarak baglanma biçimi ölçümü, kisilerarası stresli durumlara iliskin, problem çözme davranıs ölçümleri ve farklı boyutlarda bellek ölçümleri yapılmıstır. Bu ölçümler için, Baglanma Öykü Tamamlama Testi (Cassidy, 1988; Uluç, 2005), Çocuklar için Bellek Ölçegi (Cohen, 1997; Tekok-Kılıç ve Elmastas-Dikeç, 2001) ve bu arastırma için gelistirilen Problem Çözme Öykü Tamamlama Ölçümü ile liskisel Problem Çözme Ögretmen Gözlem Formu kullanılmıstır. Bulgular, hem kisilerarası problem çözme davranısı hem de bellek performansı yönünden güvenli baglananlar ile güvensiz baglananlar arasında anlamlı farklar ortaya koymustur. Kisilerarası stres içeren problematik durumlarda, güvenli baglananlar, girisken-pozitif basetme yollarını seçerken, güvensiz baglananlar çekingen ya da saldırgan basetme yollarına basvurmuslardır. Bellek testlerinden elde edilen bulgular da, sözel bellek görevlerinde güvenli baglananlar lehine anlamlı farklılıklar ortaya koymustur. Sonuçlar, örtük bellekte depolanan baglanma örüntülerinin, birbiriyle yakın iliski içinde olan stresle basetme ve açık bellek sistemlerini nörobiyopsikolojik düzlemdeki gelisimleri üzerinden etkiledigi varsayımını güçlendirmistir. Bulgular arastırmanın sınırlılıkları çerçevesinde tartısılmıs ve gelecek arastırmalara yönelik öneriler sunulmustur.
Özet (Çeviri)
Attachment is a vital neuropsycholobiological phenomena known to be dependent on the early relationship between baby and the caregiver. It mostly develops in the first year and out of repeated patterns of the primary attachment relationship. Attachment patterns associated with the quality of this relationship are believed to be maintained in the right orbitofrontal corteks; implicit-procedural memory and they are also believed to govern the affect regulation, coping with stress and information processing. This study is designed to investigate whether attachment patterns have an effect on the stress coping mechanism and to examine the role of attachment paterns on the explicit memory processes which begin to develop at the end of the first year. The sample of 77 5-6 years old preschool children from three different SES participated in this study. They were administered measures on attachment, interpersonal problem solving behaviour for stressful situations and on different memory dimensions. Attachment Story Completion Test (Cassidy, 1988; Uluç, 2005), Children?s Memory Scale (Cohen, 1997; Tekok-Kılıç ve Elmastas-Dikeç, 2001), Problem Solving Story Completion Test and Interpersonal Problem Solving Teacher Observation Form were the measures used in the study. Last two measures have been developed for this study. Results of the study revealed significant differences between secure and insecure groups in terms of interpersonal problem solving behaviour and memory performance. Secure children preferred assertive-positive coping behaviour in face of the interpersonal stressful situations whereas insecure children usually turned to submissive or agressive coping behavior . Findings also yield significant group differences in verbal memory tasks in favour of the securely attached group. It was predicted that attachment patterns maintained in the implicit memory would effect the stress coping mechanisms and explicit memory systems through their closely related neuropsychobiological developmental trajectories. Outcomes of the study generally supported this prediction. Findings are discussed in relevance to the limitations of the study and suggestions for future research are presented.