Osmanlı Siyasetnamelerine Göre Sonun Başlangıcı Sebepler ve Çözüm Önerileri
According to siyasetnames of Ottoman beggining of the end reasons and suggestions of solution
  1. Tez No: 208071
  2. Yazar: AHMET ÇAMALAN
  3. Danışmanlar: PROF. MAHMUT ŞAKİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Second half of the XVI age, Spoil, Siyasetname, Oversight
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Türk ve slam siyaset geleneginde Siyasetname olarak bilinen eserler bir tür siyaset ve ahlâk kitaplarıdır. Bunların temel amacı devlet yönetimi konusunda yöneticilere yol göstermektir. Osmanlı devletinde Islahatname niteligi arz eden Osmanlı siyasetnamelerinin yazılması Kanuni döneminden baslar. Bunlar Osmanlı devletinde XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan gelismeleri bozulma emareleri olarak görmüs ve ıslahat tekliflerinde bulunmuslardır. Bu eserler Osmanlı devletinde meydana çıkan bozuklukların sebebini kanun-ı kadime riayetsizlikten kaynaklandıgını söylemislerdir. Günümüz tarihçileri de XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan bu gelismelerin bozulma oldugu konusunda siyasetnamecilerle aynı fikirde olmalarına ragmen bunun sebeplerinin dıs kaynaklı oldugunu düsünmektedirler. Bu çalısmada Osmanlı devletindeki bu gelismelerin bozukluk olarak degerlendirilmesinin tarihe insan biçimci yaklasmaktan kaynaklandıgını, Osmanlı tarihine kısır bir ilerleme gerileme diyalektigi içerisinde bakmanın gerçekte bir tarihçinin en son yapması gereken is oldugu vurgulanmaktadır. Osmanlı Tarihine bu sartlanmıslıkla bakıldıgında XVII. ve XVIII. yüzyıllarda meydana gelen gelismelerin hep gerileme olarak algılanacagından hata yapılacagı belirtilmistir. Bu çalısma ortaya koymustur ki günümüz tarihçileri bahsi geçen yüzyıllara Siyasetname yazarlarının etkisiyle bakmakta ve XVI. yüzyılın ikinci yarısından itibaren ortaya çıkan gelismelere hep gerileme nazarıyla bakılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Books that are known as Siyasetname in Turkish and Islamic politics are kind of politics and moral books. The basic purpose of those is to guide the administrators in issue of state administration. In the Ottoman period, typing of the Ottoman Siyasetnames that have the characteristics of Islahatname starts of Kanuni Period. Those saw the developments arisen as of the second half of XVI age in Ottoman state as the indicators of spoil as being incompliance with the old law. Although the historians of the present time agree with politicians in the issue of developments are spoil that arisen since XVI ages they assume the reasons with abroad-sourced. In this work the assessment of these developments in Ottoman state as spoil is because of approaching the history `anthropomorphic? and it is pointed out that looking at the Ottoman history in a simple-narrow way is actually the last work that a historian should do. Revealed that if Ottoman history is examined under these conditions all developments arisen in XII and XIII ages will be perceived as regressions and it will cause mistakes. This work brought up that the historians of the present time looks aforesaid ages under the effect of the authors of Siyasetname and they think all developments arisen since the second half of XVI age are regression.