Ilımlı islam ve muhafazakar demokrasi ( Ak parti örneği)
Moderate islamic and conservative-democratic understanding of Akp,(jdp) (justice and development party)
- Tez No: 208151
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİYAZİ AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Religion, Political Science, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Milli Görüş, AKP, Muhafazakarlık- Demokrasi, Ilımlı İslamcılık, National Vision, AKP, Conservativeness-Democracy, Moderate Islamic
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu araştırma, AKP'nin siyasal kimliği olarak tanımladığı muhafazakardemokratlık ve ılımlı İslamcılık anlayışını incelemektedir. Türk siyasal yaşamında önemli bir yeri bulunan ve kimi zaman kazandığı anahtar rol nedeni ile niceliğinin üstünde önem kazanan Milli Görüş çizgisinin partileri, özellikle 1992 yılında gerçekleştirilen Genel Mahalli Seçimler'in ardından siyasal gündemde çok daha yer tutmaya başladılar. Refah Partisi'nin kapatılmasının ardından, ?yenilikçiler? adı altında AKP'yi kuran yeni oluşum, Milli Görüş fikrinden vaz geçerek Muhafazakar- Demokrat bir çizgi üzerine yeni bir parti oluşturduklarını iddia ettiler. Yeni kurulan AKP, Milli Görüş çizgisiyle mesafeli durmaya çalışırken parti felsefesi olarak ilan ettikleri, ?muhafazakardemokrat? yapı tartışmalara neden oldu. Aslında tartışmaların temel nedeni Türkiye'de siyasal İslam denilince akla gelen ilk oluşum olan Milli Görüş hareketinin gerçek temsilcisinin hangi parti oldu idi. Milli Görüş'ün gerçek partisinin hangisi olduğu sorusunun diğer yüzü ise, AKP'nin Milli Görüş fikrini değiştirip değiştirmediğidir. SP, AKP'nin Milli Görüşçü oyları bir yanılsama neticesinde aldığını ve bu hareketin gerçek temsilcisinin kendisi olduğunu ileri sürmektedir. AKP'liler ise köklerini reddetmemekle birlikte, özellikle 28 şubat'tan gerekli dersleri çıkarttıklarını ve kimi zaman dolaylı kimi zamanda doğrudan, değiştikleri mesajını vermeye çalışmaktadırlar. Muhalefet partilerinden yükselen sesler ise çok daha dikkat çekicidir. Özellikle, rejim merkezli sorgulamayı tercih edenler AKP' yi Milli Görüş'ün değişim maskesini takmış hali olarak algılamaktadır. Yeni bir kimlik iddiası ile siyaset sahnesinde yerini alan AKP'nin, Milli Görüş geleneğini takiyye yaparak kamufle ettiği mi yoksa, AKP'nin Milli Görüş fikrini değiştirdiği mi hususu araştırmamızın esas sorunsalını oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study researches for the moderate Islamic and conservative ? democratic understanding that AKP (JDP) (Justice and Development Party) defines its political identification as. The perties that belong to ?National Vision? line that has an important place in Turkish political life, sometimes, since they gain key function, they are overvalued, have began to reserve more place in political agenda especially after the local general selection in 1992. After the Welfare Party had been closed dovn, the new formation that establishe AKP claimed that they had abandoned National Vision ideas and established a new party around conservative-democrat line. The newly formed AKP?s party philosophy, which they had announced as ?conservative-democrat? structure, caused debates while they werw trying to hands-off to National Vision line. Actually the main reason of the arguments was which party is the real representative of National Vision that is first formation when political Islam is mentioned in Turkey. The other side of the question ?which party was the main National Vision party? is whether AKP changed National Vision idea or not. SP ( Happiness Party) claims that AKP got National Vision votes as a result of illusion, and they are the real repsentative of this movement. On the side, although AKP does not deny its origin, they are trying to give messages that they have taken lessons from February 28 and directly or indirectly they are trying to say that they have changed. The voices that arises from the oppositions parties are more striking. Especially the ones that try to interrogate as regime centered, perceive AKP as the National Vision?s state has worn change mask. The point whether AKP, which perform in political stage with a new identification claim, is camouflaging National Vision tradition by lying or they have changed National Vision idea, should be the main problematic of our research.