Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Birliği ve Türkiye bağlamında şeker sektörünün analizi
Sugar sector in the context of World Trade Organization, the European Union and Turkey
  1. Tez No: 208463
  2. Yazar: SENEM ODAMAN
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. OĞUL ZENGİNGÖNÜL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Economics, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Seker, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Birligi, Uluslararası Seker Örgütü, Sugar, World Trade Organization, European Union, International Sugar Organization
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Seker, üretim kosulları ve tüketim alıskanlıkları açısından degerlendirildiginde, tarihte oldugu gibi günümüzde de toplumlar için stratejik bir ürün ve önemli bir gıda maddesidir. Tüm dünyada üretilen ve tüketilen, tüm ülkeler tarafından ithal ve/veya ihraç edilen seker, uluslararası alanda da düzenlemelere konu olmaktadır. Diger tarım ürünleri için oldugu gibi, sekerin de uluslararası alanda ele alındıgı platformların basında Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birligi gelmektedir. Dünya Ticaret Örgütü, dünyada tarım ürünleri ticaretinin serbestlestirilmesi amacını tasımakta ve bu kapsamda düzenlemeler getirmektedir. Avrupa Birligi'nde tarım, ortak bir politika alanı olarak düzenlenmekte ve seker rejimi de bu kapsamda ele alınmaktadır. Uluslararası alanda bu iki aktör çerçevesinde yasanan gelismeler, seker sektörünün anlasılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Ülkemizde, cumhuriyetin kurulusunun hemen ardından temelleri atılan seker sektörü, günümüzde çok sayıda kisiye istihdam olanagı sunan bir sektör haline gelmistir. Dünya Ticaret Örgütü üyesi olan Türkiye, Avrupa Birligi ile müzakere süreci içerisindedir. Ülkemizde seker sektörü her iki süreçten de etkilenmektedir ve önümüzdeki dönemde etkilenecektir. Bu çalısmada, Dünya Ticaret Örgütü ve Avrupa Birligi çerçevesinde getirilen düzenlemeler ve bu düzenlemelerin seker sektörüne etkisi ele alınacak ve bu kapsamda ortaya çıkan gelismeler ülkemiz açısından degerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
Sugar, when evaluated according to production conditions and consumption practices, as in the history, today also it is a strategic product and an important food for societies. Sugar, produced and consumed around whole world, exported and imported by all countries is also subject to arrengements on the international stage. As in the other agricultural products, World Trade Organisation and the European Union act as a leading platform where sugar is also handled on international stage. World Trade Organisation has a goal of liberalising the trade of agricultural products in the world and brings arrangements in this scope. In the European Union, agriculture is arranged as a common policy area and sugar regime is also taken in hand in this context. Developments between these two actors on the international stage play important role in understanding of sugar sector. In our country, sugar sector whose basises were founded just after the establishment of Republic, today has become a sector providing employment oppurtunity for many people. Turkey, as a member of World Trade Organisation is in the negotiation process with the European Union. In our country, sugar sector is affected by both of two processes and will be affected in the forthcoming period. In this study, arrangements brought in the framework of World Trade Organisation and the European Union and effects of them to sugar sector will be handled and developments emerged in this scope will be assesed from perspective of our country.