Türkiye' de lojistik sektörünün gelişimi ve sorunları
The development and problems in the logistics sector in Turkey
- Tez No: 208496
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Lojistik, Taşımacılık, Tedarik Zinciri Yönetimi, Bilgi Teknolojileri, Logistics, Shipping Business
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 140
Özet
Geleceğin yıldız sektörlerinden olan Lojistiğin Türkiye'de son yıllarda hızlı bir biçimde gelişme gösterdiği görülmektedir. Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olması ve mevkii olarak kilit noktada bulunması, karayollarının sürekli iyileştirme çalışmalarına tabi tutulması taşımacılığın gelişmesini ve uluslararası arenaya yayılmasını kolaylaştırmıştır. Türkiye'de lojistik sektörünün son 10 yılda gelişmesi birçok kişinin bu sektörde istihdamını sağlamıştır. Bu sayede kaynaklarımıza yeni bir gelir kalemi yaratılmış, hem yerel hem de küresel taşımacılık gelişmiştir. Uluslararası taşımacılığımız gelişmiş, dünyanın dört bir yanına Türk lojistik firmaları nakliye yapmaya başlamıştır. Bu durumdan tedirgin olan Avrupalılar Türk lojistik firmalarının Avrupa lojistik pazarını ele geçirmesini engellemek için kotalar çıkarsalar bile sunduğumuz kaliteli hizmet anlayışını uygun maliyet ile birleştiren Türk firmaları Avrupa'da her koşulda ciddi bir pazar payına sahiptir. Türkiye'de Lojistik sektörünün hızla yayılması sonucunda nakliyecilik gelişmiştir ve yeni istihdam olanakları sağlamıştır. Özellikle deniz ve kara taşımacılığı ülkemizde son yıllarda önem kazanmıştır, bunun yanı sıra limanlara yeni düzenlemeler getirilmiştir. Ancak sektörün Türkiye'de yeni olması beraberinde getirdiği bazı eksiklik ve sorunları ön plana çıkartmıştır. Bu çalışmada Türkiye'deki lojistik sektörünün gelişimi, sorunları ve çözüm önerileri değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
Logistics which is one of the star sectors of the future has had a speedy development in Turkey in the recent years. The fact that Turkey has border with seas in its tree sides, it is on a key spot and constant developments in the highways has helped the development of logistics and its expansion to the international arena. The development of logistics in Turkey in the last 10 years has helped many people have job in this sector. Therefore, a new item has been added to our natural resources, and both domestic and international shipping business has developed. Our international logistics has developed; and therefore, Turkish companies make transportation to every corner of the world. Although The Europeans who fear that the Turkish logistics firms will be more dominant in the market impose a quota so as to hinder the Turkish firms to be dominant in the market, the Turkish companies which have a high quality work in turn for low price have a serious share of the market in every condition in Europe. As a result of the development of the logistics business, shipment business and new employment opportunities have also developed. However, because the sector is new in Turkey, it has brought some problems together with it. In this study, the development of the logistics sector in Turkey, its problems and solutions are handled.