Tedarik lojistiği ulaştirma yönetimi: Otomotiv sektörüne yönelik bir uygulama
Procurement logistics transportation management : An application towards to automotive industry
  1. Tez No: 208517
  2. Yazar: TAYFUN GÖKHAN KAAN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERDAR AYAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Tedarik Zinciri ve Yönetimi, Lojistik Yönetimi, Lojistik Fonksiyonları, Supply, Logistics Management, Lojistics Functions
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 108
Özet
İşletmeler günümüz rekabet koşullarında ayakta kalabilmek için maliyetlerini azaltırken, müşteri memnuniyetini artırmak zorundadırlar. Firmalar bunu başarı ile gerçekleştirebilmek için hammaddenin çıkarılmasından, müşteriye ürün olarak ulaşmasına kadar uzanan Tedarik Zincirleri içerisinde bulunurlar. Günümüzde rekabet bireysel olarak işletmeler arasında değil işletmelerin içinde bulundukları ağlarda yaşanmaktadır. Dolayısıyla işletmelerin tedarik zincirleri başarılarında çok önemli rol oynamaktadır. Doğru malı, doğru yere, doğru zamanda verimli bir şekilde ulaştırabilmek işletmelere çok büyük rekabet avantajı sağlamaktadır. İşte bu noktada lojistik kavramının önemi ortaya çıkmaktadır. Lojistik Tedarik Zincirinin her safhasında malzemelerin, servis hizmetlerinin ve bilgi akışının etkili ve verimli bir şekilde her iki yöne doğru taşınmasının ve depolanmasının planlanması, uygulanması ve kontrol edilmesi faaliyetleridir. İşletmelerin lojistik faaliyetlerinde dış kaynak kullanımına gitmesi Üçüncü Parti Lojistik olarak adlandırılmıştır. Üçüncü Parti Lojistik işletmeleri tedarik zincirindeki temel üyelere kaynak, bilgi, varlık veya ekipman sağlayan, destekleyici üyelerdir. Tedarik Zincirlerinin Üçüncü Parti Lojistik hizmetlerinden sağlayacağı faydalar; temel yetenekler ve lojistik yönetimi üzerinde odaklanma, toplam performansın artırılması, global çözümler bulma, yeni pazarlara girme imkanı, maliyetler, yatırımlar ve hizmetleri kontrol edebilme, müşteri tatmininin ve esnekliğin artırılması, ve maliyet etkili hizmet çözümleri bulabilme olarak sıralanabilir.
Özet (Çeviri)
Firms have to decrease the costs and increase the value to their costumers if they want to alive today highly competitive environment. Begins from nature and goes through the end customer Supply Chains can help the firms to achieve this destiny. Recently in business environment, the competition is not only between the individual firms but also the Networks of the companies. Therefore, the Supply Chains of the firms has a critical role in their success. In the heavy competitive atmosphere, delivering the exact good to the exact location on the exact time in the most efficient and productive way brings the enterprises important competitive advantage. At this point, the concept of logistics is important. Logistics is defined as the planning, implementation and control activities of the efficient two-way delivery and storage of the materials, services and information flow in the supply chain spreading from the start point of the raw materials to the final point where products are consumed. The activities that the enterprises perform by using outsourcing in their logistics activities are called Third Party Logistics. Third Party Logistic firms are the supportive members that simply provide resources, knowledge, utilities or assets for the primary members of the supply chain. The benefits that supply chains can achieve from Third Party Logistic services are to concentrate on core competencies , capabilities and logistics management, improve overall performance, find global solutions, enable entry to mew markets, control costs, investments and services, improve customer satisfaction, improve flexibility and find more cost efficient service solutions.