Akdeniz'de düzenli hat taşımacılığı, ağları ve Türkiye'nin potansiyeli
Liner sea transportation, networks in mediterranean sea and turkey’s potential
  1. Tez No: 208516
  2. Yazar: ERCAN HÜSEYİN EĞMEZ
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ. SADIK ÖZLEN BAŞER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Denizcilik, Marine
  6. Anahtar Kelimeler: Düzenli Hat Taşımacılığı, Konsolidasyon, Çok Modlu Taşımacılık, Liner Shipping, Consolidation, MultiModal Transportation
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Deniz İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
K üresel ekonomi son yıllarda, teknolojik gelişmelerdeki belirgin ivmelenme ile ürün, hizmet, ve sermaye ile iş gücü akışındaki uluslar arası bariyerlerin düşmesi sonucu değişime uğramıştır. Taşımacılık ve iletişim maliyetlerindeki düşüş, işletmeleri daha düşük maliyetli çevrelerde faaliyet göstermeye iterken, teknolojik gelişmeler yeni iş sahaları yaratmıştır. K ü reselleşme ve dış kaynak kullanımı, düzenli hat taşımacılığı yapan şirketlerin, terminal operatörlerinin, ve diğer operatörlerin tedarik zinciri boyunca dikey bütünleşmesi ve yeni katma değer sağlayan hizmetler sunmalarıyla, yeni fırsat pencereleri yaratmıştır. Böylelikle konsolidasyonlar, Avrupa'nın lojistik hizmet endüstrisi ve deniz taşımacılığını yeniden şekillendirmektedir. A vrupa Birliği ülkelerinin dış ticaretinin % 90'nının deniz yolu ile gerçekleşmesinin yanında AB ülkeleri arasında ton-mil bazında taşımaların % 45'i, denizyolu ile yapılmaktadır. Akdeniz'de feribot, RoRo, konteynır taşımacılığında büyük değişmeler kaydedilirken, kıtalararası deniz taşımacılığının Akdeniz'de yarattığı ana limanları destekleyecek diğer limanların da önemi artmıştır. Akdeniz'de büyük küresel aktörlerin hakimiyeti kesindir. Küresel ilişkilerin yoğunlaştığı günümüzde, Türkiye var olan ve planlanan kıtalararası çok modlu taşımacılık yollarının kesişim noktasındadır. Bu proje kapsamında Akdeniz'de hat taşımacılığı yapan işletmeler, önemli Akdeniz limanları incelenmiş ve Türkiye'nin gelecekte hangi konumda olabileceği tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The global economy has been transformed in recent years by the fall of international barriers to the flow of goods, services, capital and labour, and a marked acceleration in the pace of technological and scientific progress. Technological advances have created new opportunities for business , while reductions in the cost of transport and communication are spurring companies to move operations to lower cost environments. Globalisation and outsourcing open new windows of opportunities for shipping lines, terminal operators and other transport operators by providing new value-added services in an integrated package, through a vertical integration along the supply chain. Thus Europe`s logistics service providing industry and sea transport are being shaped again. % 90 of EU?s trade with other countries is made by way of Sea Transport on the basis of ton-mile, besides that, % 45 of the trade between EU countries is also made by Sea Transport. While there have been big changes in ferry, Roro and container transportation in Mediterranean Zone, the importance of the ports supporting hub ports that intercontinental sea transport has created in the Mediterranean Sea , have increased. There has been a certain dominance of the big global actor?s in the region. G l o bal relations have gained weight nowdays. Turkey is at the cross-roads of existing and planned multimodal intercontinental transportation links. In this research project, shipping lines, important ports and Turkey?s possible postion in the future in the Mediterranean Sea have been discussed