Orta Asya'dan Diyarbakır ve çevresine göçler
Emigration from Middle Asia to Diyarbakir and its surroundings
- Tez No: 208561
- Danışmanlar: Y.DOÇ. İLYAS GÖKHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Diyarbakır, Göçler, Türkmenler, Selçuklular, Artuklular, Diyarbakır Surları, Boz-Ulus Türkmenleri
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu tez, Orta Asya'dan Diyarbakır ve çevresine yapılan göçler sonucunda bölgeye yerlesen Türkmenleri ve onların bölgede bıraktıkları eserleri incelemektedir. Orta Asya'dan yapılan göçler sonucunda Diyarbakır ve çevresinde hâkimiyet kuran Türk Devletlerinin bölgede yaptıkları sosyal ve siyasi faaliyetleri hakkında bilgi vermek amacıyla hazırlanmıstır. Günümüzde Diyarbakır ve çevresi için yapılan karalamaların aslında belgelere dayanarak gerçek olmadıgını ve Diyarbakır'ın eskiden beri bir Türkmen sehri oldugunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis examines Turkmen?s who have settled in Diyarbakır region because of the consequence of emigration from Middle Asia, and examines the remains left from them on that region. It also includes some information about social and political activities of Turkish states which migrated from Middle Asia and dominated Diyarbakır region and its surroundings. It claims that all aspersions are not essentially true about Diyarbakır and its surroundings by relying on the documents and claims that Diyarbakır has always been as a Turkmen city.