Bilgi yönetimi ve Türk Telekom A.Ş.'de yöneticilerin algılarına yönelik bir uygulama
Knowledge management and an application regarding the perceptions of the managers in Türk Telekom
  1. Tez No: 209306
  2. Yazar: HATİCE UZUN
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. UFUK DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arşiv, Bilgi ve Belge Yönetimi, Dokümantasyon ve Enformasyon, Archive, Information and Records Management, Documentation and Information
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgi, Bilgi Ekonomisi, Bilgi Yönetimi, Bilgi Yönetimi Süreçleri, Türk Telekom, Knowledge, Knowledge Economy, Knowledge Management, Knowledge Management Processes, Türk Telekom
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 129
Özet
Günümüzde bilgi, işletmelere sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayan en önemli kaynakların başında gelmektedir. Bilgi yönetimi, bir organizasyonda bilginin üretilmesi ve geliştirilmesi, tasnif edilmesi ve saklanması, transfer edilmesi ve paylaşılması, kullanılması ve hayata geçirilmesiyle ilgili tüm faaliyetlerin ve süreçlerin belirli bir amaca yönelik olarak, sistemli ve şuurlu biçimde yönetilmesidir. Günümüz yoğun rekabet ortamında bilginin sistematik bir şekilde nasıl yönetilebileceği ve bu sayede işletmelerin nasıl bir rekabet avantajı elde edebileceklerinin belirlenmesi çok önemli bir sorundur. Bu çalışmanın teorik bölümü, bilgi ile ilgili kavramların genel olarak açıklanmasını ve işletmelerde bilgi yönetimi sürecinin incelenmesini kapsamaktadır. Uygulama bölümünde ise, Türk Telekom A.Ş.'de görev yapan orta kademe yönetim kadrosunun bilgi yönetimi ile ilgili algı ve izlenimlerinin belirlenmesine yönelik bir araştırmaya yer verilmiştir. Sonuçlar, yöneticilerin bilgi yönetimiyle ilgili genel düşüncelerinin son derece olumlu olduğunu, ancak kurumdaki uygulamanın henüz yeterli olmadığı şeklinde bir algıya sahip olduklarını ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
Knowledge today is one of the most important resources which provides sustainable competitive advantages to the enterprises. Knowledge management is a systematic, consicious, and object-oriented management of all the processes and activities related with constructing, improving, classifying, saving, transfering, sharing, using and applying the knowledge in an organization. A very important issue in the current environment of intense global competition is how knowledge can systematically be managed and how this can be turned into a competitive advantage. The theoretical part of this study includes general criticism of the concepts associated with knowledge and the examination of knowledge management process within organizations. In the application part, a research study performed on middle-level managers in Türk Telekom to determine their perceptions and impressions related to knowledge management is included. Findings of the research show that although general opinion of the managers about knowledge management is highly affirmative, they have a perception that current application in the institution is not sufficient yet.