Niğde ili Altunhisar ilçesi'nin sosyo-kültürel ve ekonomik yapısı
Administravite province of Niğde, social-culture and economic activity of Altunhisar county
  1. Tez No: 209308
  2. Yazar: MAHMUT ÖZER
  3. Danışmanlar: DOÇ.DR. REMZİ KILIÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Sosyoloji, Economics, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Altunhisar, Sosyal ve Kültürel Yapı
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 195
Özet
?nsanoğlu var olusundan bu zamana kadar üreten, ürettiğini tüketen ya da kullanan bir yasam felsefesiyle bugüne gelmis. Bundan sonrada devam edecektir. Bu süregelirlik kapsamında hem kendisini hem de çevresini mutlu huzurlu yasatmak için, yeni yasam alanı olusturma kavgasını da yanı basından hiç ayırmamıstır. Bir toplumun hayata getirdiği maddi ve manevi değerlerin bütününe kültür denilmektedir. Bu değerler içerisinde örf, adet, gelenek ve görenekler toplumsal yapının temel yapı taslarını olusturmaktadır. Bizlerde bu durumu göz önünde bulundurarak, Altunhisar çevresini arastırma kapsamımıza insanoğlunu ayakta tutan bu değerlerin incelenerek ortaya konulmasını sağlamaya çalıstık. ?nceleme kapsamımızda, ilçenin adın mensei, tarihçesi, sosyal ve kültürel yapısı, eğitim, sağlık, inanıslar ve edebiyat alanında ki gelismelerden söz ettik. Bu çalısmada yazılı ve sözlü kaynakların derlenerek bir araya getirilmesi, kaynastırılması ilçenin yasam alanı, anlayısı, değerleri hakkında kaynak olusturulmak istenmistir. Geçtiğimiz yollar, gideceğimiz yolların bir parçasıdır. Biz de Altunhisar çevresinin geçmisten getirdiğini ortaya koymaya çalıstık ki, belki geleceği görmek isteyenler için yol gösterici olur.
Özet (Çeviri)
From the begiming of his existense, humankind has come today with a philosophy of life based on production, and consumplyon or usage of what he?s produced. And it will go on like that. At this point, to make happy both himself and his environment, he?s never given up his fight for forming new life areas. The whole material and moral values constitude by a society has been called as `culture?. From these values; traditians, customs and usages make up the basic sodal constitution. Considering this situation, while exploring Altunhisar, we ve tried to bring up these values which help human kind survive. ?n this investigation, we vementioned about the village?s history, origion of this name, its social and cultural constitution, the improvements in the areas of education, health care and believes. On this study, by gathering together the written and oral sources, it was meant to make written sources of information about values and understanding and habitat of the village. The roads ve?ve passed aure the parts of the roads we are going to move ahead. So me?ve tried to bring up what Altunhisar have brought from the past so that it can be a guide for people wanting to see future. Keyword: Altunhisar, social and cultural beings.