4. sınıf fen ve teknoloji dersinde ev ödevlerinin öğrencilerin kavram öğrenme düzeylerine, akademik başarılarına ve ev ödevlerine yönelik tutumlarına etkisi
4. class of science and technology concept learning levels of homework students,academic achievement and attitudes towards homework effect
  1. Tez No: 323619
  2. Yazar: SELÇİN ATLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BARIŞ ÇAYCI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Fen öğretimi, kavram başarı, ev ödevi, akademik, başarı, tutum
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlköğretim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu araştırma, ilköğretim Fen ve Teknoloji ders öğretiminde ev ödevlerinin öğrencinin kavram öğrenme düzeyi, akademik başarısı ve ev ödevlerine yönelik tutumlarının üzerine etkisi ele alınmıştır. Çalışma grubu olarak Niğde İli Altunhisar ilçe merkezinde yer alan Barbaros İlköğretim Okulu ve Mustafa Necati İlköğretim Okulu'ndan iki dördüncü sınıf şubesi seçilmiştir. Bu şubelerden biri araştırmanın deney grubu (21 öğrenci) olarak, diğeri ise kontrol grubu (21 öğrenci) olarak belirlenmiştir.Araştırmada veri toplama araçları olarak, araştırmacı tarafından geliştirilen kavram başarı testi ve akademik başarı testi ile Özer ve Öcal (2009) tarafından geliştirilen ev ödevlerine yönelik tutum ölçeği kullanılmıştır. Bu araçlardan elde edilen veriler SPSS 1.6 istatistik programıyla analiz edilmiştir. Veriler değerlendirilirken, öncelikle deney ve kontrol grubu öğrencilerinin kavram başarılarının, akademik başarılarının ve tutumlarının uygulanan ev ödevlerinden ne şekilde etkilendiği belirlenmiştir.Araştırma verilerinin analiziyle elde edilen bulgulara gore ulaşılan sonuçlar şu şekilde özetlenebilir;1. Deney ve kontrol gruplarının öntest-sontest puanlarına bakıldığında iki grubun da sontest kavram testi, başarı testi ve tutum ölçeği puanlarının yüksek olduğu görülmüştür.2. 2004 Fen ve Teknoloji öğretim programında verilen ev ödevleri uygulamalarına ek olarak ev ödevi verilen ve verilmeyen gruplar arasında kavram başarılarında anlamlı bir fark bulunmuştur, (U=63,5, p < 0,05). Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney grubu öğrencilerinin, kontrol grubu öğrencilerine göre kavram başarıları daha yüksektir.3. Deney ve kontrol gruplarının akademik başarı testi sonunda,akademik başarıları arasında anlamlı bir fark bulunmuştur,(U=38,5, p < 0,05). Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney gurubu öğrencilerinin, kontrol gurubu öğrencilerine göre akademik başarıları daha yüksektir.4. Deney ve kontrol gruplarının ev ödevlerine yönelik tutumları arasında, uygulanan ev ödevlerine yönelik tutum ölçeği sonunda anlamlı bir fark bulunmuştur,(U=995, p < 0,05). Sıra ortalamaları dikkate alındığında deney gurubu öğrencilerinin, kontrol gurubu öğrencilerine göre ev ödevlerine yönelik tutum oranları daha yüksektir.
Özet (Çeviri)
This study courses in elementary science and technology teaching the concept of homework students learning level, effect on academic achievement and attitudes toward homework were discussed. Working as a group in the center of town Barbaros Niğde Province Altunhisar Mustafa Necati Primary School Primary School and two fourth-grade classes were selected. One of these classes the test group (21 students), the one in the control group (21 students), respectively. As a means of data collection, the researcher developed the concept and academic achievement test achievement test Özer and Öcal (2009) used the scale developed by the attitude towards homework. his means the data obtained were analyzed using SPSS 1.6. istatistical program. The data is evaluated, first the experimental and control group students' concept achievements, academic achievement, and attitudes have an effect on how the homework. According to the findings of the analysis of research data the results can be summarized as follows; 1. From pretest-posttest scores of the experimental and control groups in the posttest of the two groups of concept test, achievement test and the attitude scale scores were higher. 2.