Okul yöneticilerinin yönetimsel yaklaşımları (Niğde ili örneği)
Administrative approaches of school principals: Sample of Niğde
  1. Tez No: 122711
  2. Yazar: RIFKI URLU
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ÖMER FARUK TUTKUN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Okul Yönetimi, Okul Yöneticileri, Yönetimsel Yaklaşımlar iii, Management of school, The education of management and the managers of the schools. IV
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 82
Özet
ÖZET Bu araştırma, okul yöneticilerinin yönetimsel yaklaşımlarını, cinsiyet, kıdem, okul türü, branş ve eğitim durumu değişkenleri açısından belirlemeyi amaçlamaktadır. Araştırma grubu oranlı örnekleme yöntemine göre seçilen merkez ilçeden 10 lise 23 ilköğretim, Bor ilçesinden 1 lise 5 ilköğretim, Çamardı ilçesinden 1 lise 5 ilköğretim, Altunhisar ilçesinden 1 lise 3 ilköğretim, Ulukışla ilçesinde 1 lise 5 ilköğretim, Çiftlik ilçesinden 1 lise 5 ilköğretim okulundan toplam 87 yönetici oluşturmaktadır. Araştırmada, araştırmacı tarafından geliştirilen“Yöneticilerin Yönetim Anlayışları ölçeği”(YYAÖ) veri toplama aracı olarak kullanılmıştır. Çalışma sonunda aşağıdaki bulgular elde edilmiştir; 1- Cinsiyet değişkeni açısından okul yöneticilerinin yönetim anlayışları karşılaştırıldığında, bayan yöneticilerin erkeklere göre daha fazla demokratik ve insancıl yönetim anlayışlarına sahip oldukları, diğer yönetim anlayışları açısından ise bay ve bayan yöneticiler arasında fark olmadığı bulunmuştur. 2- Kıdem değişkeni açısından okul yöneticilerinin yönetim anlayışları karşılaştırıldığında, 01-05 ile 11-15, 16-20, 06-10 ile 11-15, 21 yıl ve üstü, 11-15 ile 16-20 yıl kıdeme sahip yöneticilerin insancıl yönetim anlayışları arasında 01-05 yıl kıdeme sahip yöneticiler lehine fark olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte 06-10 ile 1 1-15, 21 yıl ve üstü kıdeme sahip yöneticiler arasında da ortayol yönetim anlayışları açısından 06-10 yıl kıdeme sahip yöneticiler lehine fark olduğu bulunmuştur. Bunun dışında, diğer yönetim anlayışları arasında önemli bir fark olmadığı bulunmuştur. 3- Branş değişkeni açısından okul yöneticilerinin yönetim anlayışları karşılaştırıldığında, sosyal bilimler branşına mensup idarecilerin ortayol yönetim anlayışına daha fazla sahip oldukları görülürken, diğer branşlar açısından önemli bir fark olmadığı bulunmuştur. 4- Okul türü değişkeni açısından okul yöneticilerinin yönetim anlayışları karşılaştırıldığında, ortaöğretim yöneticilerinin ortayol yönetim anlayışına daha fazla sahip oldukları, diğer yönetim anlayışları arasında önemli bir fark olamadığı bulunmuştur. 5- Eğitim durumları değişkeni açısından okul yöneticilerinin yönetim anlayışları karşılaştırıldığında, eğitim fakültesi mezunu okul yöneticilerinin ortayol yönetim anlayışlarına daha fazla sahip oldukları, diğer yönetim anlayışları arasında önemli bir fark olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
SUMMARY This study points out the school managers' understanding of management; in terms of their sexuality, rank, types of schools, branches, and the state of their education. According to this study's proportional sampling method, from central towns, 10 lycee 23 primary secondary school; 1 lycee5 primary-secondary school from Bor, 1 lycee 5 primary school from Çamardı, 1 lycee 3 primary school from Altunhisar, 1 lycee 5 primary secondary school from Ulukışla, 1 lycee 5 primary school from Çiftlik, are choosen. Totaly 87 managers form this research. In this research we used“ the manager's understanding of management scale”(MUMS) as a means of gathering information which is developed by the research. At the end of this study we found these: 1- When compared in view of the sexuality of the school directors, it was found that female directors are much more democratic and humanist than the males and that there was no difference between them in respect of their management concept. 2- When compared in view of the experience (01-05 with 11-15, 16-20, 06-10 with 11-15, over 21 ), the directors having 01-05 year-experience are found to be much more humanist than the others and the same is valid for the directors having 06-10 year-experience in view of the medium management. It was also found that there wasn't any significant difference between them in respect of other mangement fields. 3- When compared in view of the branches of the directors, it was noticed that directors with social sciences had much more medium management concept than the others and that there wasn't any significant difference between the other branches. 4- When compared from the view of school varieties, it was seen that the directors of secondary schools had much more medium concept that the others and that there wasn't any important difference in the other management concept. 5- When compared from the view of the educational background of the directors, it was found that the directors graduated from the faculty of education had much more medium concept than the others and that there wasn't any significant difference in their management concepts.