1980'den sonra sosyal demokrasnn değişimi ve dönüşümü: Türkiye örnegi
The change and transformation of social democracy after 1980 the simple of Turkey
- Tez No: 209721
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ŞABAN TANIYICI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
- Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
- Yıl: 2006
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Belirtilmemiş.
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
Bu çalısmanın amacı, Türkiye'de 1980'li yıllardan sonra Sosyaldemokrasinin degisimini ve dönüsümünü incelemek ve söz konusu degisikliklerinneler oldugunu ortaya koymaktır.Tez yedi bölümden olusmaktadır. Birinci bölümde tezin amacı, önemi,kapsamı denenceleri, temel kavram ve tanımlarına deginilmistir. kinci bölümde ise,Almanya örnegi üzerinden sosyal demokrasinin dogusuna, sosyal demokrasiningenel ilkelerine, sosyal demokrat partileri kitle partileri haline getiren kosullara,sosyal demokrasinin evrimine ve Sosyal demokrat düsüncedeki tarihsel yol ayrımıSosyal demokrat partilerin genel özelliklerine, Üçüncü yol kavramına, küresellesmeve sosyal demokrasiye iliskisine yer verilmistir. Üçüncü bölümde Türkiye'de sosyaldemokrasinin gelisimi ve aktörleri baglamında Türkiye'deki Sosyal demokratpartilere ve sendikaların tarihçesine kısaca deginilmistir. Dördüncü bölümde iseSosyal demokrasinin 1980'li yıllardan sonra degisim ve dönüsümü ayrıntılı olarakortaya konulmustur. Bu baglamda 1980'den sonra Türkiye'de Sosyal demokrasinindegisimine etki ettigi düsünülen iç ve dıs dinamiklere yer verilmistir. Söz konusudinamikler, 24 Ocak Kararları, 12 Eylül Askeri Darbesi, Refah DevletiPolitikalarının, bir baska ifadeyle Sosyal devletin çöküsü, Reaganizm veThatcherizm olarak ifade edilen Neo-liberal Politikalar olarak ele alınmıstır. Besincibölümde Türkiye'de Sosyal demokrasinin degisimi ve dönüsümü parti ve sendikalarbazında genis kapsamlı olarak incelenmistir. Bu anlamda 1980'li yıllardan sonrasosyal demokrasinin degisimi ve dönüsümü ele alınırken, bazı gazeteci, sendikacı veCHP milletvekillerinden olusan entelektüellerle mülakatlar yapılmıs ve çalısmanıni5içinde de söz konusu mülakatlardan bazı bölümlere de yer verilmistir. Altıncıbölümde Sosyal demokrasinin günümüzdeki sorunları ayrıntılı olarak ele alınmıstır.Yedinci bölümde ise ise tezin genel bir degerlendirmesine yer verilmistir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to determine the changes and transformation ofsocial democracy after 1980 in Turkey and explain the factors affecting thesechanges.The thesis consists of seven parts. The method and the main concepts of thethesis are presented in the first part. In the second part, the spread of socialdemocracy out of the model of Germany, general principles of social democracy, theconditions that have developed social democratic parties as mass parties, theevolution of social democracy and the historical diversity of social democratic ideas,the concept of the third way, globalization and its effects on social democracy werecovered. In the thırd part, the social democrat parties and trade union in Turkey werebriefly presented in the context of the evolution and actors of social democracy inTurkey. In the fourth part, the transformation and change of social democracy after1980s are described in detail. The internal and external dynamics which are thoughtto affect the transformation of social democracy in Turkey after 1980s are statedclearly. Some of these dynamics are specified as the decisions of 24 January 1980,the military coup of the September 12th, the policies of welfare state in other wordsthe fall of the social state, the neo- liberal policies which are presented as Reaganismand Thatcherism. In section five, the change and conversion of social democracywere examined comprehensively on the basis of political parties and trade union.In the same vein, the change and transformation of social democracy after 1980sii7were considered, and several intellectuals such as journalists, syndicate members anddeputies from CHP were interviewed and some parts from the interviews werepresented in the study. In section six, current problems of social democracy werediscusssed in detail. The seventh section was alloted to the overview of the thesis.
Benzer Tezler
- Identité de classe sociale et l'ethnicité
Sınıf ve etnisite kimliği
HURİ KİRAZ ÖZDOĞAN
Yüksek Lisans
Fransızca
2013
Siyasal BilimlerGalatasaray ÜniversitesiSiyaset Bilimi Ana Bilim Dalı
PROF. FÜSUN ÜSTEL
- Türkiye'de yönetişim uygulamaları: Bağımsız idari otoriteler ve kent konseyleri örnekleri
Governance practices in Turkey: Independent administrative authorities and town councils samples
ŞAFAK AYDIN EZBER
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Kamu YönetimiGümüşhane ÜniversitesiSiyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ HASAN MAHMUT KALKIŞIM
- Türkiye'de ulus devlet ve küreselleşme ilişkisi, 1980-2002
The relationship between nation state and globalization in Turkey, 1980-2002
YAŞAR YEŞİLYURT
- Belediyelerin yerel hizmet sunumunda kalitenin önemi ve muhtarların algısı: Buca Belediyesi örneği
The importance of quality in local service delivery of municipalities and the perception of mukhtars: The case of Buca Municipality
ŞEBNEM TAHRAN
Yüksek Lisans
Türkçe
2021
Kamu Yönetimiİzmir Demokrasi ÜniversitesiMaliye Ana Bilim Dalı
DR. ÖĞR. ÜYESİ R. KUTLU KORLU