Deneysel diyabetin neden olduğu metabolik ve davranışsal değişimler üzerine insülinin ve Hypericum perforatum L. ekstresinin etkileri
The effect of insulin and Hypericum perforatum L.extract on the methabolic and behavioral alterations induced by experimental diabetes
  1. Tez No: 210082
  2. Yazar: ÖZGÜR DEVRİM CAN
  3. Danışmanlar: PROF.DR. YUSUF ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes mellitus, insülin, Hypericum perforatum, davranış, öğrenme
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 234
Özet
Bu tez çalışmasında, streptozotosin (STZ) ile diyabet yapılmış sıçanların spontan lokomotor aktivitelerinde, anksiyete ve depresyon düzeylerinde, öğrenme davranışlarında ve ağrı duyularında oluşan değişiklikler incelenmiş, bu hayvanlarda Diabetes mellitus'un neden olduğu davranışsal değişiklikler insülin ve Hypericum perforatum (Hypericacea)'dan hazırlanmış olan ekstre ile tedavi edilmeye çalışılmıştır. STZ-diyabetik sıçanlarda hiperglisemi, hiperfaji, polidipsi ve zayıflama görülmüştür. Diyabetik hayvanların depresyon ve anksiyete düzeylerinin yükseldiği, spontan lokomotor aktivitelerinin ve öğrenme düzeylerinin azaldığı görülmüştür. Diyabetik sıçanlarda mekanik hiperaljezi görülürken, termal ağrı algılarının izlenen altı hafta süresince hiperaljeziden hipoaljeziye doğru değiştiği belirlenmiştir. İnsülin tedavisinin diyabetik hiperfajiyi ve polidipsiyi azalttığı, vücut ağırlıklarında artışa neden olduğu belirlenmiştir. İnsülin enjeksiyonunun, diyabetik hayvanların değişmiş depresyon, öğrenme ve ağrı düzeyleri üzerine tedavi edici etkisine karşılık spontan lokomotor aktivite ve anksiyete düzeyleri üzerine etkili olmadığı görülmüştür. Hypericum perforatum ekstresinin sağlıklı sıçanlarda doza bağlı hipofajik, antidipsojenik ve antidiüretik, antidepresan, analjezik ve sedatif etkiler gösterdiği ve öğrenme düzeylerini artırdığı görülmüştür. Diyabetik sıçanlara uygulanan ekstrenin, hiperglisemiyi düşürdüğü, hiperfajiyi ve polidipsiyi azalttığı ve vücut ağırlıklarındaki azalmayı önlediği ortaya konulmuştur. Ekstre tedavisinin diyabetik sıçanlarda yükselmiş olan depresyon ve anksiyete düzeylerini azalttığı, azalmış spontan lokomotor aktiviteyi ve öğrenme düzeylerini artırdığı, ayrıca analjezik etki gösterdiği belirlenmiştir. Bu araştırma ile Diabetes mellitus'un merkezi sinir sistemi komplikasyonlarının progresif özellik gösterdiği, kronik insülin tedavisinin bu komplikasyonları önlemekte tek başına yeterli olmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Hypericum perforatum bitkisinden hazırlanmış olan ekstrenin gerek antidiyabetik gerekse merkezi sinir sistemi üzerine doğrudan etkileri nedeniyle bu komplikasyonları tedavi edici etki gösterdiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, alterations in the spontaneous locomotor activities, anxiety and depression levels, learning behavior and pain perceptions of STZ-diabetic rats were investigated, Diabetes mellitus (DM)-induced behavioral changes observed in these rats were tried to treat with insulin and Hypericum perforatum (Hypericacea) (Hyp) extract. Hyperglycemia, hyperphagia, polydipsia and weight loss were seen in STZdiabetic rats. Increased anxiety and depression levels, decreased spontaneous locomotor activities and learning levels were determined in diabetic animals. While mechanical hyperalgesia was seen in diabetic rats, changes of thermal pain perception from hyperalgesia to hypoalgesia were determined during six weeks period. Insulin treatment was found to decrease diabetic hyperphagia and polydipsia and increase body weights. In spite of the therapeutic effectiveness of insulin injection on altered depression, learning and pain levels, no effect on spontaneous locomotor activities and anxiety levels was observed. Hyp extract exhibited dose-dependent hypophagic, antidipsogenic, antidiuretic, antidepressant, analgesic, sedative effects and increased learning levels of healthy rats. Extract, administered to diabetic rats, was shown to decrease hyperglycemia, hyperphagia and polydipsia and to prevent the loss of body weights. Treatment with extract was found to decrease elevated depression and anxiety levels, increase diminished spontaneous locomotor activities and learning levels and elicite analgesic activities. It was concluded by this investigation that central nervous system complications of DM show a progressive nature, chronic insulin treatment is not enough to prevent these complications alone. The extract prepared from Hyp exhibited therapeutic effects on these complications via both its antidiabetic and central nervous system effects