Hudeybiye seferi (6/628)
The Hudaibia voyage (6/628)
- Tez No: 210397
- Danışmanlar: DOÇ.DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Hudeybiye, Sefer, Anlama, Rıdvân Biatı, Hudaibia, Voyage, Agreement, Bay`at al-Ridwan
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
slam Tarihi'nin ilk dönemini oluturan Hz. Peygamber dönemi, Mekke ve Medine dönemi diye ikiye ayrılmaktadır. Medine Dönemi içerisinde Müslümanların, daimi dümanları olan Mekkeliler tarafından kabul edilmesi Hudeybiye Anlaması ile olmutur. te bu anlama ile neticelenen Hudeybiye Seferi'ni konu alan çalımamız bu süreci tüm detayları ile ele almı t ır. Çalıma esnasında öncelikli bavuru kaynakları siyer, megazi çalımaları olmutur. Bunların yanı sıra bata hadi s eserleri olmak üzere tabakât, ensâb, tefsir ve corafya kitapları çalı mamızın vazgeçilmez müracaat eserleri arasında yer almıtır. Aratırmamız sonucunda Hz. Peygamber'in hicretin altıncı yılı Zi lka`de ayında umre niyetiyle 1400-1500 ki ilik bir grupla sefere çıktıı , Mekke'ye bir duraklık mesafe kala Hudeybiye denen yerde Mekkeli ler'in engellemesi sebebiyle duraklamak zorunda kaldıkları, burada karılıklı görümeler neticesinde tarihte Hudeybiye Anlaması diye adlandırılan anlamanın imzalandıı, tarafların on sene süre ile barı içerisinde kalmaları, Müslümanların o yıl umre yapmamaları ve umrelerinin gelecek yıla ertelenmesi, Mekke'den Medine'ye gelen birinin velisinin istemesi halinde iade edilmesi , Medine'den Mekke'ye gelen birinin iade edilmemesi ve dier kabilelerin i stedii tarafla anlaabilmesi hususlarında aralarında anlatıkları, Müslümanların bu anlama sonrasında ihramdan çıkarak Medine'ye döndüü tespit edilmi tir.
Özet (Çeviri)
The Prophet Period which makes Islamıc history? s first period, leave two period that Mecca and Medina. In Medina period, Muslim? s to be known by constant enemies Meccans has been with The Treaty of Hudaibia. Our study including Hudaibia Voyage which ends this agreement di scussed this process with all detailed. During the study siyer and megâzi books have been first appl ication working. However hadis, tabakât, ensâb, tef sîr and geography books have been situated between our study? s indi spensable books. The results of this study show us that The Prophet Muhammed travelled with a group including about 1400-1500 person in Zilka`de month of sixth year of the Hegira for the purpose of umre and they have been obliged to stop by Meccans? obstruct in place named ?Hudaibia? near the Mecca and in this place agreement named in hi story ?The Treaty of Hudaibia? has been signed after reciprocal interviews and parties has been compromi sed about to peace will be continued ten years and Muslims will not visi t in thi s year and they will vi sit next year and someone who come from Mecca to Medina will be given back but someone who come from Medina to Mecca will not be given back and other tribes can agree with party which they like and finally Muslims left from ehram and returned to Medina.