Bulgaristan ve Yunanistan'da Türk azınlıkların siyasi hakları
The political rights of Turkish minorities in Bulgaria and Greece
- Tez No: 210396
- Danışmanlar: PROF. ALAEDDİN YALÇINKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Political Science, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Balkanlar, Azınlıklar, Siyasi temsil, Bulgaristan Türkleri, Batı Trakya Türkleri, Balkans, Minorities, Political representing, Bulgarian Turks, Western Thrace Turks
- Yıl: 2007
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Tarih boyunca Orta Dogudan sonra en çok gündemde olan problemli bölgelerden biri, Balkanlarda hâkimiyet AB'ye dogru kaymaktadır. AB, ekonomik birligin arkasından siyasi birligi basarıp bölgesel güç konumunu küresel güce dönüstürmesi durumunda Balkanlar Türkiye için daha da önemli olacaktır. Azınlıklar ve azınlık haklarının korunması konusu 20. yüzyılda uluslararası kamuoyunun giderek daha fazla önem verdigi bir konu olmakla birlikte hala dünyanın üzerinde mutabık kaldıgı bir tanımlamadan uzaktır. Bununla birlikte Bulgaristan'ın ve Yunanistan'ın üyesi oldugu AB'de de uygulama/algılama farklılıkları ve hak ihlalleri yogun olarak yasanmaktadır. Ayrıca; azınlık kavramının, AB'nin çok fazla üzerinde durdugu bir konu olmadıgı bunu bir geçici sorun olarak gördügü gerçegini ilave etmek gerekmektedir. Gelecegin Avrupa'sında ön görülen vatandaslık modelinde azınlık ve azınlık haklarından ziyade; azami ölçüde bireysel özgürlügün yanı sıra, sivil toplum örgütlenmesinin önem kazanacagı, ulusal veya üniter yapıların ortadan kalkacagı bir yapı oldugundan, bugün için AB'de genel geçer bir azınlık rejiminden söz etmek mümkün degildir. Türk azınlıkların hakları ve siyasi temsilleri açısından incelendiginde Bulgaristan ve Yunanistan kendine münhasır özelliklere sahip iki ilginç örnek olarak öne çıkmaktadır. Dogu blogu kökenli ve demokrasi geçmisi son derece kısıtlı olan Bulgaristan'da; Türk azınlıgın temsili açısından dünyaya `Bulgar modeli' olarak ün salmıs örnek bir uygulama mevcutken, 27 yıllık AB üyesi ve çok daha özgürlükçü bilinen Yunanistan'da Türk azınlıgın diger birçok hakları oldugu gibi siyasal hakları da ciddi sekilde ihlal edilmektedir. AB gibi büyük bir çagdaslasma projesinin içerisinde bile azınlık konusu ortak bir rejim altına alınamamıs olması ve birçok hak ihlalleri yasanıyor olması, üyelik sürecinde bu konuda büyük sıkıntılara muhatap olan Türkiye için ibretli bir gerçektir.
Özet (Çeviri)
The control on Balkans, where is the most popular region with chaos on earth after middle east, is being passed to EU from Russia. While EU is being a regional power, Balkans will be more important for Turkey then ever. Minority and its rights doesn?t have a international definition however, more people attach importance on this subject in 20th century. So that in EU, which contains Bulgaria and Greece, different applications and injustice could be seen about minorities. And it must be added that minority is a temporary problem for EU. The explanation of the reason of this idea is: The expectations about EU citizenship in the future are; individual liberty and NGO?s will be preferred and national structures will be end. Because of this, there is no any description on the minatory subject. When you study on political rights of Turkish Minorities you will see that Bulgaria and Greece are two interesting models that have special characteristics. In Bulgaria, that has only a short time with democracy, there is a sample application named `Bulgarian Model?. But Greece, that known more liberal than Bulgaria, do not accept political rights like the other minority rights. Minority subject could not make into a certain rule in EU, which is the biggest modernizing project, while Turkey facing up similar problems in the membership period. This is a serious lesson for Turkey.